Nieuws

Ben jij vergeetachtig? Dan ben je het intelligentst!

Jaro1049 views
vergeetachtig vs intelligent

Je wilt het huis uit gaan om naar je werk te gaan of een vriend te bezoeken en loopt naar de deur. Opeens bedenk je dat jouw portemonnee niet in je broekzak zit. Je loopt terug het huis in en begint na te denken. Zit hij in de broek die je gisteren aan had? Je jaszak? Of ligt jouw portemonnee nog op de eettafel? Je zoekt het hele huis af maar kan je gewoonweg niet herinneren waar je hem hebt laten slingeren. Uiteindelijk vind je hem vaak op een niet voordehand liggende plek bijvoorbeeld op de bank. Herken jij je in dit verhaal? Dan heb jij de vergeetachtigheid waarschijnlijk tot dit moment vooral heel vervelend gevonden. Gelukkig hebben wij goed nieuws voor je: deze vergeetachtigheid is volgens recent wetenschappelijk onderzoek een teken van grote intelligentie.

Onderzoek

Het onderzoek naar de relatie tussen vaak dingen vergeten en intelligentie werd gedaan door wetenschappers van universiteit van Toronto. Zij associëren vergeetachtigheid met iets dat zij een ‘afwezige geest’ noemen. Deze afwezigheid van de geest is bij vergeetachtige mensen vaak alleen van toepassing tijdens het uitvoeren van de minder belangrijke taken zoals bijvoorbeeld het neerleggen van je portemonnee. De hersenen focussen zich juist meer op de belangrijke dingen en de grote lijnen van bepaalde zaken.

De hersenen

Een van de onderzoekers van de universiteit van Toronto zegt hierover: Het is van belang dat de hersenen de onbelangrijke details vergeten en zich op de belangrijke dingen focussen. Deze belangrijke dingen dragen bijvoorbeeld bij aan het verbeteren van besluitvorming in de wereld. Hoewel het over het algemeen knap gevonden wordt als iemand veel triviale kennis heeft, is ons brein niet ontwikkeld voor het onthouden van nutteloze feitjes maar om intelligente beslissingen te nemen. In de huidige maatschappij is het bovendien helemaal niet nodig om veel details te onthouden. Wanneer je even bent vergeten hoe je iets nu ook alweer precies moet doen kun je dit in de meeste gevallen zo opzoeken. Er is beperkte ruimte in ons hoofd en je kunt hierdoor niet alles onthouden. Als je veel triviale en vaak onnodige feitjes kunt onthouden zal dit in veel gevallen betekenen dat je minder goed in staat bent om belangrijke informatie in je geheugen op te slaan.

vergeetachtig vs intelligent 2

Te veel gedachten in je brein maken het lastig om de juiste en meest efficiënte keuzes te maken. Het deel van de hersenen waar herinneringen worden bewaard heet de hippocampus en is gelukkig zelf goed in staat om de belangrijkste zaken te filteren.

Lees ook: Jouw ideale mancave in de tuin!

Vergeten is menselijk

Vergeetachtige mensen vergeten over het algemeen de onbelangrijke details en onthouden hierdoor de grote belangrijke zaken juist beter. Voor het onthouden van de op dit moment belangrijke zaken is het dus zelfs nodig om regelmatig oude informatie te vergeten. Iedereen is wel een beetje vergeetachtig en dit is evolutionair gezien dus juist behoorlijk handig. Als je de volgende keer bent vergeten waar je portemonnee ligt moet je dus maar bedenken dat jouw hersenen bezig zijn ruimte te maken voor belangrijker dingen!

Vergeet jij vaak dingen? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response