Gadgets

SpaceX laat (alweer) een raket de ruimte ingaan en weer landen

David1372 views

Ruimtebedrijf SpaceX kent geen grenzen. Letterlijk, want het bedrijf van Elon Musk creëert een nieuwe standaard in de ruimtevaart. Volgens CEO en visionair Musk is het gek dat we raketten na één gebruik afdanken. “Een bus of auto gooi je toch ook niet weg na één rit?”, zo illustreert hij de situatie.

SpaceX is daarom druk bezig met het ontwikkelen van technologie waarmee een raket meerdere keren gebruikt kan worden. Dat gaat aardig goed. Zo goed zelfs, dat het bedrijf in het afgelopen weekend twee raketten wist te lanceren en allebei weer nauwkeurig kon laten landen. Uniek, en zelfs een eerste stap naar structureel en grootschalig ruimteverkeer dat betaalbaar is.

Een economische manier van ruimtevaart

Dat ruimtevaart extreem duur is, zal voor zich spreken. De technologie is van een extreem hoog niveau en ieder klein foutje kan het verlies van miljarden euro’s en in sommige gevallen mensenlevens opleveren. Omdat het zo duur is, zijn er maar weinig bedrijven die zich bezig houden met ruimtevaart. Lange tijd was Boeing (ja, dat bedrijf van de vliegtuigen) de enige serieuze kandidaat wanneer met name de NASA een aanbesteding deed.

Nu is daar SpaceX, dat de ruimtevaart op zijn grondvesten doet schudden. Volgens het jonge bedrijf zijn de gevestigde spelers te veel blijven hangen in oude technologie: een raket wordt gelanceerd, brengt bijvoorbeeld een satelliet in een baan om de aarde en verbrandt dan in de dampkring of wordt de ruimte ingeslingerd.

Zonde volgens SpaceX en binnen een paar jaar heeft het technologie gecreëerd waarmee raketten nauwkeurig kunnen landen op een landingsplatform op zee.

Bekijk hieronder de lancering en landing van de Falcon 9. Volgens Musk was de landing door zware weersomstandigheden pittig en wat ruw, maar wel succesvol.

Wordt ruimtevaart goedkoper?

Ja, ruimtevaart wordt wel degelijk goedkoper doordat raketten hergebruikt kunnen worden. Maar hergebruikt is nog wel betrekkelijk: er moet een hoop vervangen worden en het duurt wel even voor je een gebruikte raket weer de ruimte in kunt sturen. Bijvoorbeeld: de raket die SpaceX vrijdag lanceerde was ongeveer een half jaar geleden voor het laatst gebruikt.

Toch is het onderhoud dat na een lancering nodig is vele malen goedkoper dan de productie van een geheel nieuwe raket en het ligt voor de hand dat het opnieuw klaarmaken van een raket steeds efficiënter gaat worden.

Een lijndienst naar de ruimte?

Het einddoel van SpaceX is het creëren van een menselijke populatie op Mars. De reis naar Mars zou ongeveer 9 maanden in beslag nemen. Het grootste probleem voor de pioniers zou zijn om zelf aan voedsel te komen. Hoewel het plan is om uiteindelijk zelf landbouw te drijven op Mars, weten we nog veel te weinig over de omgeving om te kunnen bepalen of dit haalbaar is. Is het mogelijk om planten in een beschermde atmosfeer te laten groeien op Mars, dan is het ook nog eens de vraag of je voldoende kunt produceren om een groep mensen in leven te houden.

Met Mars als einddoel, is SpaceX goed op weg naar een economische manier van ruimtereizen.

 

De nadruk ligt in eerste instantie dan ook op een betrouwbare pendeldienst tussen Mars en Aarde, waarbij er continu eten en drinken wordt opgestuurd, evenals materiaal waarmee de kolonie uit kan worden gebouwd.

Het klinkt allemaal als sciencefiction, maar de vaart waarmee SpaceX een raket heeft ontwikkeld die zonder al te veel problemen weer kan landen is hoopgevend. Volgens Musk zelf is de kans reëel dat wij allemaal nog aan meemaken dat de eerste mensen zich gaan vestigen op de planeet Mars.

Zou jij er voor in zijn?

 

Hoofdfoto: Nadezda Murmakova / Shutterstock.com
Mars foto: Shutterstock

Leave a Response