Wonen we binnenkort echt op Mars?
Al tientallen jaren worden er films gemaakt van leven op Mars en nog eens honderden, misschien wel duizenden jaren langer fantaseren mensen er lustig op los over een leven op de rode planeet. Tegenwoordig is die fantasie misschien wel niet meer zo ver weg als gedacht wordt. Met Elon Musk voorop is men volop bezig met onderzoek naar een leven op Mars. Met een beetje geluk gaan we het tijdens ons leven nog meemaken dat een kleine groep mensen zich permanent gaat vestigen op de planeet.
Daar moet wel aardig wat voor gebeuren, want de planeet is in deze vorm niet bepaald gastvrij voor de mens. Zo is de dampkring van Mars niet voldoende om ons te beschermen tegen onder meer straling en extreme temperaturen. Ook is er veel te weinig zuurstof aanwezig, waardoor een mens binnen een paar minuten gestikt zou zijn.
Is er al leven op Mars?
Mogelijk is er op dit moment zelfs al leven op Mars. We hebben het dan natuurlijk niet over complex leven zoals dieren of zelfs hoog-intelligente wezens zoals wij, maar waarschijnlijk over micro-organismen. Er is namelijk al water gevonden op de planeet en ook de temperaturen zijn op een niveau dat veel elementen nog stabiel zijn, waardoor complexe scheikundige bindingen en daarmee ook leven mogelijk zou moeten zijn.
De vraag is wat mogelijk dergelijk leven voor invloed heeft op de mens mochten we ons er ooit vestigen. Het lijkt science fiction, maar stel je voor dat het een bacterie is die zeer schadelijk is voor de mens en dat deze bacterie per ongeluk meekomt naar onze wereld, wat dan?
Waarom naar Mars?
Een kritiekpunt van veel mensen is dat er geen reden is om naar Mars te gaan. Het onderzoek is gigantisch duur, een mogelijke missie levensgevaarlijk en de opbrengst klein. Toch is het volgens velen, waaronder de eerdergenoemde Musk, niet slecht om bezig te zijn met een verhuizing naar Mars. De wereldpopulatie neemt in een rap tempo toe en er komt een tijd dat de wereld te vol zal zijn om te overleven.
Of dat nou is door een gebrek aan voedsel en water, door oorlogen of doordat klimaatveranderingen de pan uit rijzen, ergens in de toekomst moeten we of naar andere planeten, of een groot deel van de populatie uitsterven om overbevolking te voorkomen. De eerste optie klinkt wat ons betreft net wat aantrekkelijker dan de tweede.
En hoe ziet dat leven op Mars er dan uit?
Volgens Elon Musk, visionair achter onder meer SpaceX, Tesla, OpenAI, PayPal en Neuralink, zouden we moeten beginnen op Mars met een grote glazen koepel waarin een kunstmatige atmosfeer heerst die leefbaar is voor mensen. Eenmaal gevestigd zou de mens moeten beginnen aan landbouw en het delven van grondstoffen, zodat een populatie kan ontstaan die zichzelf kan onderhouden. Op deze wijze is het niet nodig om dure goederentransporten naar de planeet te sturen.
Eén van de grootste problemen aan de planeet is het gebrek aan een goede atmosfeer. Volgens Musk en andere experts zou dit op verschillende manieren aan te pakken kunnen zijn, maar is er echter één effectieve en ook nog eens snelle oplossing: nucleaire bommen gooien op beide polen van de planeet.
Het klinkt rigoureus, maar in theorie zou dit moeten leiden tot een blijvende atmosfeer waarin vermoedelijk de mens zou kunnen leven. Wederom, het klinkt als science fiction, maar op theoretisch gebied is er minimaal iets te zeggen voor deze oplossingen.
De mens als multi-planetaire soort
De vooraanstaande experts in de ruimtewetenschap zien voor de mens een toekomst weggelegd als multi-planetaire soort. We leven dan niet alleen op Aarde, maar ook op Mars en misschien wel bijvoorbeeld de maan Europa bij Jupiter. Het is allesbehalve ondenkbaar dat we op dit punt gaan komen, tenzij we onszelf voor die tijd om zeep helpen. De vraag is of wij en jij, de lezer, dit nog gaat meemaken. De technologische ontwikkelingen gaan de laatste vijftig jaar extreem snel, maar leven op een planeet als Mars is nog wel een paar stapjes verder.
Vermoedelijk moeten we geluk hebben om nog mee te maken dat een eerste groep mensen gaat wonen op Mars, laat staan dat we meemaken dat er een zelfonderhoudende populatie op de planeet woont. Maar toch, dromen is altijd leuk, wie weet is The Martian van Matt Damon minder science fiction dan het lijkt.
Foto’s: Shutterstock