Lifestyle

Thuiswerkplek inrichten met hulp van de baas: waar vraag je om? 

Redactie MannenNieuws565 views
Thuiswerkplek inrichten met hulp van de baas waar vraag je om

In coronatijd was thuiswerken voor velen een onverwachte noodzaak. Er moest snel geschakeld worden, en veel ruimte voor fysieke aanpassingen was er dus niet. Onderweg zijn velen erachter gekomen dat thuiswerken eigenlijk prima mogelijk is en dat elke dag naar het werk gaan niet iets is wat we weer willen gaan doen, ook als thuiswerken niet meer noodzakelijk is. Werkgevers moeten daar ook mee omgaan door coulant te zijn met werknemers die deels thuis willen werken. Maar daarbij komt wel de zorgplicht van de werkgever kijken die onderdeel uitmaakt van de Arbowet, die dicteert dat de werkgever zijn werknemers van een veilige en gezonde werkplek moet voorzien. Als jij met hulp van de baas jouw thuiswerkplek mag herinrichten, waar vraag je dan om?

Zit/sta-bureau

Je bureau maakt natuurlijk een belangrijk onderdeel uit van je thuiswerkplek. Deze moet in hoogte verstelbaar zijn, zodat je de ideale werkhoogte voor jouw lichaam kunt instellen. Wat echter écht ideaal is, is een bureau dat dusdanig veel in hoogte verstelbaar is dat je er ook staand aan kunt werken. Een zogenaamd zit/sta-bureau is in feite de meest ergonomische verantwoorde optie voor een volledige werkdag. Lang zittend werken is immers niet gezond, maar lang staan ook niet. Daarom is het ideaal als je tijdens je werkdag gemakkelijk kunt wisselen tussen staand en zittend werken.

Ergonomische bureaustoel

Ergonomische bureaustoel

Ook als je een deel van de tijd staand werkt, is een ergonomische bureaustoel cruciaal. Het is namelijk belangrijk dat je voor het zittend werken een bureaustoel hebt die je goede ondersteuning biedt in de rug, ervoor zorgt dat je rechtop kunt zitten en in hoogte verstelbaar is, zodat je met je voeten plat op de grond kunt zitten en je knieën in een hoek van 90 graden. Armleuningen zijn niet noodzakelijk, maar zorgen er wel voor dat je je toetsenbord dichter bij de rand van je bureau kunt zetten, omdat je het bureaublad niet nodig hebt om je armen te ondersteunen. Zo vergroot je ook de kans dat je netjes rechtop zit tijdens het werken.

Verticale muis

Hoe handig de traditionele computermuis ook is, ergonomisch is hij niet. Je pols neemt een onnatuurlijke houding aan bij zo’n ‘horizontale’ muis: je hand wordt namelijk naar achter geduwd. Zo kunnen RSI-klachten ontstaan, oftewel een muisarm. Een verticale muis biedt hier een oplossing voor. Zo’n verticale muis zorgt er namelijk voor dat je hand wat meer gedraaid is, in een voor je lichaam meer natuurlijke houding. Daardoor zet je minder spanning op je pols en neem je met je arm een meer ontspannen houding aan. Het gebruiken van een verticale muis is even wennen, maar is het wel de beste keuze voor je lichaam.

Monitorverhoger of laptopstandaard

Het spreekt voor zich dat je baas ervoor zorgt dat jij een computer van de zaak tot je beschikking hebt om je werk te kunnen doen. Hij mag immers niet zomaar verwachten dat je hier je eigen computer voor gebruikt. Bij die computer is het van belang dat de bovenrand van het beeldscherm recht voor je en op ooghoogte gezet kan worden. Zo spaar je je nek en je schouders. Mogelijk is daar bij een losse monitor een monitorverhoger voor nodig om het beeldscherm op te zetten, of in het geval van een laptop een laptopstandaard.

Wees niet bescheiden, want is het is in jullie beider belang dat jij op een gezonde manier kunt werken op je thuiswerkplek. Jij spaart je lichaam en daarmee bespaar je je baas een ziekmelding als gevolg van het werk.

Leave a Response