AutomotiveLifestyle

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van motorkleding?

Dion1261 views
Je wilt er natuurlijk cool uitzien.

Motorrijden is meer dan van A naar B komen, het is iets wat je uit liefde en als hobby doet. Iets waarvan je geniet. Je investeert natuurlijk een motor die én comfortabel rijdt, én er natuurlijk ook cool uitziet. Datzelfde wil je van je outfit. Je wilt er van top tot teen gaaf uitzien. Maar dat is natuurlijk niet het enige waar motorkleding voor dient, er is immers een goede reden dat je niet in je t-shirtje en je sneakers de motor op gaat. Je wilt je er veilig en comfortabel in voelen, zodat je als je onverhoopt een val maakt zo min mogelijk lichamelijke schade oploopt. Daarom geven we je een paar belangrijke tips voor waar je op moet letten wanneer je bijvoorbeeld motorkleding van Bikeroutfit.nl gaat aanschaffen.

Motorjas: leer of textiel

Ga je niet voor een motorpak dat uit één stuk bestaat, dan heb je een motorjas nodig. Hierbij is het de vraag of je voor leer of textiel moet gaan. Leer is natuurlijk duurder, maar heeft als voordeel dat het betere bescherming biedt wanneer je valt. Dit komt omdat het materiaal steviger en slijtvaster is. Een nadeel van leer, is dat het dicht tegen de huid met zitten om de beste bescherming te bieden. Daarmee vormt het zich wel naar je lichaam, maar het betekent ook dat je eigenlijk geen dagelijkse kleding onder kunt dragen. Textiel is beter voor wisselende weersomstandigheden en makkelijker te reinigen. Onder motorkleding van textiel kun je wél je dagelijkse kleding dragen.

Echte motorbroek of kevlar jeans?

Ook bij de motorbroek moet je een keuze maken tussen leer en textiel, met dezelfde voor en nadelen zoals bij de motorjas. Een belangrijk waar je op moet letten, is de versteviging bij de knieën. Deze krijgen immers bij een val meer te verduren de rest van je benen. Een alternatief voor een leren of textiel motorbroek, is het fenomeen kevlar jeans. Dit zijn verstevigde broek die je de hele dag zou kunnen dragen. Ze bieden wel minder bescherming dan een echte motorbroek.

Bij warme temperaturen zijn zomerhandschoenen fijn.

Integraalhelm of systeemhelm

Aan het dragen van een helm op de motor ontkom je niet, dit is immers bij wet verplicht. En dat is maar goed ook, want je hoofd moet goed beschermd worden bij een val. Er bestaan verschillende soorten motorhelmen. Een integraalhelm biedt de meeste bescherming, omdat deze je hele hoofd omsluit. Enkel het vizier kan geopend worden. Let erop dat er viziers bestaan die kijken bij scherp zonlicht makkelijker maken, en dat dat wel eens een belangrijke factor zou kunnen zijn bij je keuze. Een alternatief voor de integraalhelm is de systeemhelm, waarbij het kinstuk het opgeklapt kan worden. Dit heeft als voordeel dat je zo makkelijker kunt praten. Ook kun je hierbij makkelijker een bril op en af zetten.

Drie soorten laarzen

Ook je voeten en enkels moeten stevig verpakt zitten op de motor. Je hebt de keuze uit drie verschillende types laarzen. Zo zijn er sportlaarzen. Deze beschermen je voet tegen verdraaiingen. Een ingebouwde brace verminderen de kans op een enkelbreuk. Een alternatief is toerlaarzen. Deze zijn doorgaans samengesteld uit leer en textiel en waterdicht gemaakt. Vaak zijn ze ook luchtdoorlatend, wat iets is om op te letten. De laatste optie zijn All Road motorlaarzen. Deze zet je goed vast om je benen met behulp van straps, en zijn bijzonder sterk. Daardoor voel je ook weinig van rondvliegend materiaal dat van de weg komt. Ook deze zijn waterdicht.

Sporthandschoenen en zomerhandschoenen

Sporthandschoenen bieden op de motor de meeste bescherming en geven je een betere grip. Ze beschermen je tegen de klap wanneer je valt en voorkomen schaafwonden. Zomerhandschoenen laten lucht door. Zo houdt je bij hogere temperaturen koele handen houdt door de rijwind. Voor valbescherming is er extra bescherming bij de knokkels op aangebracht.

 

Leave a Response