Wonen

Wat moet je hebben wanneer je een eigen koopwoning hebt

Dion853 views

Huren is ook niet alles. Je stort in feite geld in een bodemloze put, want je bent je maandelijkse huurbedrag gewoon kwijt. Natuurlijk is het wel fijn dat je niet zelf voor reparaties en het oplossen van verstoppingen hoeft op te draaien. Koop je een eigen woning, dan bouw je vermogen op, maar moet je wel zelf al je kleine en grotere problemen in huis oplossen. Daarom zijn een aantal zaken onontbeerlijk wanneer je een eigen koopwoning hebt. We zetten er een aantal op een rijtje voor je.

Een opstalverzekering is noodzakelijk

Ten eerste heb je natuurlijk een opstalverzekering nodig. Gelukkig herinnert je hypotheekverstrekker je hier wel aan, anders krijg je naar alle waarschijnlijkheid namelijk geen hypotheek. Een opstalverzekering is overigens geen overbodige luxe. Wanneer je ernstige schade aan je huis oploopt als gevolg van bijvoorbeeld brand, storm of overstroming ben je blij dat je zo’n verzekering afgesloten hebt.

Je eigen ladder

Heb je een eigen woning, dan kun je ook niet meer bij een verhuurder aankloppen voor onderhoud of reparaties. Heb je geld te over, dan schakel je iemand in om je klusjes voor je te doen, maar voor de meesten van ons is dat niet direct het geval. Bovendien zijn we mannen, dus we kunnen het zelf wel, vinden we. Bij die instelling hoort ook een eigen ladder om klusjes op niveau te kunnen uitvoeren. Je wilt immers niet iedere keer bij je ouders of je buren hoeven aankloppen om er een te lenen. Ook een keukentrapje is erg handig om zelf te hebben, voor wanneer je bijvoorbeeld een lamp moet vervangen of een plafond moet schilderen.

Een goed gevulde gereedschapskist

Goed gereedschap hangt onder een afdakje, in de letterlijke en figuurlijke zin. Het letterlijke afdakje is fijn, maar het is vooral van belang dat je een gereedschapskist met goed gereedschap hebt om te kunnen klussen in huis. Je wilt immers zelf je gaatjes kunnen boren, en kunnen schroeven en timmeren wanneer dat nodig is. Maar wat je niet wilt, is dat je na een paar gebruiken weer nieuw gereedschap moet kopen omdat je goedkope dingen hebt aangeschaft die kwalitatief te wensen overlaten. Goedkoop is duurkoop; goed gereedschap is de investering waard. Investeer in ieder geval in de volgende artikelen: een set bitjes, een borenset, een combinatietang, een hamer, een ijzerzaag, een nijptang, een plamuurmes, een potlood om te kunnen aftekenen, roerstokjes voor verf en lak, een rolmaat, schilderstape, verschillende soorten en maten schroevendraaiers (waaronder en spanningzoeker), een stanleymes, een steek- of ringsleutelset, een verfkrabber, een waterpas, een waterpomptang, een houtzaag, verschillende spijkers en schroeven en natuurlijk werkhandschoenen.

Materialen voor ontstoppen van leidingen

Wanneer het water ergens in huis niet meer doorloopt, is dat erg vervelend. Het kan ervoor zorgen dat je de gootsteen niet meer kunt gebruiken, of het toilet of de douche. Dat wil je natuurlijk zo snel mogelijk opgelost hebben. Laat je er iemand voor komen, dan kun je op een beste rekening rekenen. Zorg dus dat je in ieder geval in het bezit bent van een zuignap om putjes te kunnen ontstoppen. Gebruik deze ook preventief, en gebruik hem zeker wanneer je merkt dat het water niet meer zo snel wegloopt. Met een tijdige aanpak kun je een groter probleem voorkomen. Je kunt een ontstoppingsslang voor aan een hogedrukreiniger in huis halen, want daarmee kun je wellicht een verstopping bij je toilet oplossen. Ook wel handig om dan de hogedrukreiniger er ook bij aan te schaffen. Daar kun je meteen het terras mee schoonmaken. Gebruik geen gootsteenontstoppingsmiddel, want dat vreet je leidingen aan.

Een tweede stofzuiger

Ga je vanuit een appartement naar een eengezinswoning, dan is de kans groot dat je in één keer met meerdere verdiepingen te maken krijgt. Fijn, al die ruimte natuurlijk, maar die ruimte moet ook schoongehouden worden. Een stofzuiger is onmisbaar in huis, maar het zijn vaak wel onhandige apparaten om te verplaatsen. Daarom is het erg fijn om er zo min mogelijk de trap mee op en af te moeten. Kun je deze kleine investering maken – een stofzuiger hoeft niet duurder te zijn dan 200 euro en kan zelfs voor flink minder – dan is dat een aangename toevoeging die het huishouden net een stukje makkelijker maakt. Je moet hem natuurlijk ook ergens kwijt kunnen, maar omdat je je huis opdeelt over twee stofzuigers met elk hun eigen terrein, hoef je dan niet per se een grote te kopen waar een kleinere ook voldoet.

Leave a Response