Eten & Drinken

Zelf droplikeur maken

Tom van Pinxteren1631 views
Droplikeur maken

Droplikeur maken is helemaal niet zo moeilijk. Het is natuurlijk wel leuk om je gasten een eigen gemaakt drankje aan te bieden. Gezellig een droplikeurtje serveren na het diner tijdens de feestdagen. Het is uiteraard ook gewoon lekker in een rustig weekendje thuis zonder speciale betekenis. Lees in het volgende artikel hoe je te werk moet gaan. 

Droplikeur

Vroeger was droplikeur maken een medische handeling. Er werden heilzame ingrediënten in gestopt om de zieken te genezen. Later werd er suiker aan de likeur toegevoegd om het wat lekkerder te maken. Sindsdien is het en lekkernij geworden. In Italië wordt het Anima Nera genoemd, wat zwarte ziel betekend. Het is een likeur die vaak na de maaltijd wordt gedronken. In Nederland kennen we het drankje vooral onder de naam dropshot. De likeur van de brouwer De Kuyper is geliefd als shotje in de kroeg. Genoeg info, tijd voor het recept!

Het recept om zelf droplikeur te maken

De ingrediënten die je nodig hebt voor het zelf maken van droplikeur:

0.5 Liter alcohol 95%

0,75 Liter water

600 gram suiker

80 gram laurierdrop

Het is belangrijk om kleine stukjes laurierdrop te kopen. De Italiaanse drop is te koop bij de meeste drogisterijen.  Voor de alcohol van 95 % kan je het beste even de Hanos of Sligro gaan. Daar vind je alcohol speciaal voor het bereiden van likeuren. Water en suiker spreken voor zich en heb je wellicht al in huis.

Het bereidingsproces

Om te beginnen met dropshot maken moet de laurierdrop fijngemalen worden. Het hoeft niet heel fijn, de kleine stukjes verdwijnen vanzelf. Vervolgens breng je de 0,75 liter water aan de kook in een pan. Gooi de suiker erbij in de pan en roer tot het volledig is opgelost. Als alle korrels weg zijn, mag de drop erbij. Laat het zachtjes koken terwijl je roert in de pan. Er blijft vervolgens een siroop over. Deze laat je afkoelen. Als het zo ver is, roer je de alcohol door de siroop. Giet het goedje over in een pot of fles. De pot ligt moet minstens twee weken blijven staan, maar liever een maand. Kies een vast moment om de vloeistof elke dag te schudden tijdens die maand. Als het goed is hoef je de zelfgemaakt droplikeur niet meer te zeven. Klaar is kees, proost! 

Zelfdroplikeur maken is dus geen hogere wiskunde. Je moet er wel geduld voor hebben, want het moet even een maand staan voor het klaar is. Plan het dus wel ver van tevoren. Je kan niet een paar dagen voor het bezoek komt, beginnen aan de bereiding. Lees in de volgende artikelen hoe je zelf andere likeuren maakt of specifiek Tia Maria. Succes met je nieuwe alcoholische hobby!

Leave a Response