Eten & Drinken

Lekkere champagne voor de feestdagen

Tom van Pinxteren830 views
Lekkere champagne

Lekkere champagne is een absolute vereiste tijdens de feestdagen. Of het nou tijdens een kerstviering is of wanneer je knallend het nieuwe jaar in gaat, er hoort een flesje bij. In dit artikel worden een aantal goede champagnes behandeld. Lees wat jij moet inslaan voor de aankomende feestdagen. 

Een lekkere grote fles champagne

Hou je van groot uitpakken met oud en nieuw? Dan is de Moët &Chandon Imperial Brut Jeroboam 300CL een optie voor jou. Het heeft een fijne droge smaak. Napoleon Bonaparte was groot fan van Moët & Chandon. Een champagne geschikt voor een echte keizer dus. Deze specifieke fles heeft al meerdere prijzen gewonnen. Zilveren medailles op zowel de Wine & Spirit Competition en de Decanter World Wine Awards. Het heeft een fijne droge smaak en een elegante uitstraling. De fles is verkrijgbaar in een 3 liter formaat, dat maakt wel indruk als je die de kamer binnendraagt op 31 december. Een uitstekende champagne voor oud en nieuw. Enkel de prijs kan een struikelblok zijn, de fles kost namelijk 314 euro. Gelukkig zijn er ook genoeg betaalbare champagnes op de markt.

Lekkere goedkope champagne

Je wil graag een lekkere champagne drinken, maar hij moet wel betaalbaar zijn. Dan zijn er een paar opties. De Champagne Pannier Brut 75Cl kost slechts 19,99. ‘Perfecte bubbels zelden een betere smaak tegengekomen’ zo luidt een van de reacties op deze champagne. De wijn heeft een rijke smaak en zit vol bubbels. De Pommery Brut Royal 75CL is iets duurder, namelijk 34,49. Deze frisse, levendige en delicate champagne won een gouden medaille op de International Wine Challenge. Het heeft een heerlijke frisse en elegante smaak. De Canard-Duchêne Demi-Sec 75CL kost 30,99 euro. Hij is intens van smaak met kruidige tonen. Deze Champagne werd bekroond met een bronzen medaille op de Decanter World Wine Awards.  Als laatste een verassende prijswinnaar. In 2017 win de Lidl met zijn Cremant de Bourgogne Blanc NV de Champagne de Silver Outstanding Award. De schuimwijn was droog maar toch rijk volgens de jury. Lidl versloeg champagnes van rond de 50 euro terwijl hun prijswinnaar maar zeven euro kost.  Met deze drie opties ga je geen slecht figuur slaan tijdens de feestdagen. Een aantal van de beste champagnes op basis van prijs-kwaliteit. 

Beste alcoholvrije champagne

Officieel bestaat er geen champagne zonder alcohol. In de streek maken ze dit namelijk niet en als het hier niet vandaan komt is het geen champagne. Het zijn dus sprankelende wijnen waar je naar moet kijken. Freixenet Alcoholvrij 75CL kost slechts 7,69 en bevat maar 0,05% procent alcohol. De mousserend wijn is een uitstekende optie voor iemand die absoluut geen alcohol mag of nog moet rijden, maar tijdens de jaarwisseling toch wil proosten met bubbels. 

De beste champagne

Tijd voor de keuze volgens de echte kenners. Het Fine Champagne Magazine houdt elk jaar een proeverij waarbij ze de beste champagnes van het jaar kiezen. Dit zijn de flessen waar het om draait. Hier volgt de top 10 champagnes van 2020 volgens het magazine: 

  1. Dom Pérignon 2008
  2. Louis Roederer Cristal 2008
  3. Dom Pérignon P2 2002 
  4. Ruinart Dom Ruinart 2007 
  5. Dom Pérignon Rosé 2006 
  6.  Maison Mumm Cuvée R. Lalou 2006
  7. Moët & Chandon MCIII 001.14 NV 
  8. Rare Champagne 2006
  9. Perrier-Jouët Belle Epoque Rosé 2010
  10. Taittinger Comtes de Champagne 2007

Loop nou niet gelijk naar de dichtstbijzijnde slijterij met dit lijstje. Deze champagnes behoren tot de lekkerste en dus ook duurdere van de winkel. De nummer drie, Dom Pérignnon P2 2002, gaat voor een prijs van 409 euro over de balie bij Gall & Gall. Best veel geld voor 75CL. De Louis Roederer Cristal 2008 kost rond de 250 euro. De nummer 1 is wederom van Dom Perignon en komt uit 2008. De Magnum editie van deze champagne kost 549 euro. Ze maken uitsluitend vintage, dus geen enkele jaargang smaakt hetzelfde. De fles uit 2008 smaakt mild, elegant en verfijnd. Voor een champagne uit deze top 10 moet je dus wel flink diep in de buidel tasten. Als je dus geen echte liefhebber bent, zou ik gaan voor een betere prijs-kwaliteitverhouding.

Dit waren een aantal lekkere champagnes. Duur of goedkoop, alcoholvrij of rijk, er is voor iedereen een fles op de markt. Zo kom je de feestdagen goed en beschonken door.  Er bestaan champagnes die nog veel meer kosten. Er bestaan mensen die werkelijk tonnen overhebben voor een exclusieve fles. Lees in het volgende artikel over de top 5 duurste champagnes op de wereld

Leave a Response