Eten & Drinken

Zelf gin maken: zo doe je dat

Dion5451 views
Ook mannen mogen genieten van een lekker gin-tonic.

Ook als man mag je genieten van een goede cocktail. De gin-tonic is het ultieme voorbeeld van twee elementen die samen meer zijn dan de som van de afzonderlijke delen. Er zijn immers weinig mensen die tonic drinken zonder gin, en mensen die hun gin puur drinken zijn in Nederland en België ook redelijk zeldzaam. Dat neemt niet weg dat het een bijzonder aangename hobby kan zijn om zelf je eigen gin te maken. Het geeft je immers net dat beetje meer controle over de smaak van jouw gin-tonic. Het hoeft natuurlijk niet; je kunt ook gewoon een fles Bulldog gin bij Drankdozijn.be kopen en dan ben je ook klaar. Maar houd jij wel van een uitdaging, dan leggen we je bij deze even uit hoe je zelf gin kunt maken.

Zelf distilleren hoeft niet

Je kunt het jezelf moeilijk maken door zelf je graanalcohol te willen distilleren. Daar vertellen we je later meer over. Maar je kunt ook gin maken met behulp van wodka. Voor een eerste experiment is dit de makkelijkste en goedkoopste optie. Je hoeft er immers geen destillatieketel voor aan te schaffen. Je hebt wel een afsluitbare glazen fles of pot nodig, een Brita met schoon en verse waterfilter en een neteldoek of kaasdoek. Ook heb je twee flessen wodka nodig. Daarnaast heb je een hoop verschillende kruiden nodig: jeneverbessen (20 gram), korianderzaad (8 gram), gedroogde sinaasappelschil (2 gram), gedroogde citroenschil (2 gram), kaneelstokje (3 gram) en gemalen kardemom (1 snuifje).

Het proces

Wat je nodigt hebt is een fles wodka die je verwarmt tot 50 graden of meer, en een fles wodka die je verwarmt tot tussen de 40 en 50 graden. Doe alle eerder genoemde kruiden in de glazen fles. Deze overgiet je vervolgens met de gehele fles wodka die tot 50 graden of meer verwarmd is. Sluit de glazen fles daarna goed af, en zet hem weg op kamertemperatuur op een donkere plaats. Een kast is hier geschikt voor. Gedurende een week moet je het mengsel dagelijks even goed schudden. Na een week ziet het er als het goed is uit al vuil bruin water. Dat is het moment om de tweede fles wodka erbij te gieten, die tussen de 40 en 50 graden verwarmd moet zijn. Het mengsel dat je hiermee krijgt moet je vervolgens filteren door het door een kaasdoek of neteldoek te gieten.

Je moet wel doen alsof je de distillatieketel enkel als decoratie hebt.

De laatste loodjes

Als het goed is heb je nu een soort thee, althans daar lijkt het qua kleur op. Er zitten geen grote stukjes meer in de overgebleven vloeistof. Dit is het moment om je Brita erbij te pakken en het waterfilter te vervangen voor een schoon filter dat je enkel voor dit proces gaat gebruiken. Je giet vervolgens je brouwsel vijf maal door het filter, maar na iedere keer maak je het opvangbakje voor sediment leeg. Wat overblijft is een veel helderdere vloeistof. Dit is je gin. Proef hem om te kijken of je tevreden bent, en zo ja, dan is het tijd om ervan te gaan genieten met een lekkere tonic en een citrusschilletje erbij. Wij zeggen proost! De volgende keer dat je je eigen gin gaat maken, kun je zelf wat experimenteren met de kruiden. Alleen de jeneverbessen en het korianderzaad moet er sowieso in.

Zelf de alcohol distilleren

Wil je zelf je gin gaan distilleren in plaats van wodka te gebruiken, dan moet je een distillatieketel op de kop tikken. Deze mag je niet zomaar bezitten om zelf te destilleren, dus doe vooral alsof hij als decoratie bedoeld is. Je hebt voor dit proces verder glazen flessen nodig, de eerder genoemde kruiden of een variatie daarop en alcohol (96%). Voeg deze toe aan de alcohol, en doe er ook water bij. Vervolgens ga je je mengsel verwarmen tot deze aan de kook gaat. De alcohol verdampt al bij 78,5 graden Celsius, samen met de geuren en smaken van de toegevoegde ingrediënten. Het water verdampt bij 100 graden Celsius, dus het distillatieproces vindt plaats tussen deze twee temperaturen. De damp die door de verwarming van het mengsel geproduceerd wordt slaat vervolgens neer in de recipiëntenpot die bij je destillatieketel hoort. Ga je voor een tweede of derde destillatie van de ingrediënten, dan moet je opnieuw water toevoegen aan het mengsel. Wat er in je recipiëntenpot terecht komt, kun je vervolgens bottelen in de glazen flessen en op kamertemperatuur wegzetten.

 

Leave a Response