Lifestyle

Zonder studie miljardair: deze mannen deden het

David1117 views

Van jongs af aan wordt je op het hart gedrukt om je school af te maken en daarna een MBO-, HBO- of universitaire opleiding te gaan doen. Want zonder een opleiding, zo zeggen ze, gaat het je nooit lukken om een goede baan te krijgen.

Voor de meeste mensen is hier niets op aan te merken. Wanneer je nergens voor bent opgeleid is het immers lastig om verder te komen dan hamburgers draaien in de McDonald’s. Toch zijn er een paar geniën (met geluk) die het voor elkaar hebben gekregen om zonder afgeronde studie toch de top te bereiken.

Dit selecte groepje topondernemers heeft in de laatste jaren een grote invloed gehad op het dagelijkse leven met hun bedrijven. Mannennieuws.nl zet ze op een rijtje.

1. Mark Zuckerberg (Facebook, 58 miljard)

We beginnen meteen maar met één van de meest bekende dropouts. Mark Zuckerberg studeerde aan Harvard, maar zat vooral in zijn kamer te werken ‘The Facebook’, een sociaal netwerk voor alle Harvard-studenten. Het werd al snel een succes en uitgebreid naar andere universiteiten in de Verenigde Staten.

Toen ook dat een succes werd, besloot Zuckerberg zich vol te storten op een publieke versie. The rest is history, zouden we kunnen zeggen. Facebook veroverde land voor land en is inmiddels in vrijwel ieder land het grootste sociale netwerk met wereldwijd twee miljard actieve gebruikers per maand. Leuk detail: Nederland was één van de laatste landen waar Facebook de boel overnam, omdat Hyves lange tijd (veel) populairder was.

Mark Zuckerberg: van arme student tot één van de rijkste personen ter wereld.

2. Francois Pinault (Gucci, Christie’s, Samsonite, Puma, 19 miljard)

Een minder bekende, maar wel uiterst succesvolle ondernemer is Francois Pinault. Hij is grootaandeelhouder van Kering, dat onder meer Gucci en Puma beheert, en heeft aandelen in onder meer veilinghuis Christie’s en koffermerk Samsonite.

Pinault maakte nooit zijn universiteit af maar wist via omzwervingen grip te krijgen op diverse markten. Hij is op dit moment één van de rijkste Fransen en Europeanen.

3. Bill Gates (Microsoft, Bill and Melinda Gates Foundation, 71 miljard)

Wie kent Bill Gates nou niet? Vaak gezien als de vader van de moderne computer en uiteraard de oprichter van Microsoft. Gates studeerde twee jaar lang aan Harvard, maar stopte voor hij afstudeerde om Microsoft te starten. Hij werd hier overigens toe aangezet door mede-oprichter Paul Allen, die rond dezelfde tijd stopte met zijn studie in Washington en eveneens multimiljardair werd.

Nadat Gates stopte bij Microsoft zette hij de Bill and Melinda Gates Foundation op. De stichting wordt gezien als de grootste private organisatie ter wereld met een eigen vermogen van zo’n 40 miljard. De stichting richt zich met name op het verbeteren van onderwijs en gezondheid wereldwijd, en wordt voor een groot deel verantwoordelijk geacht voor de totale uitroeiing van het poliovirus wereldwijd.

3. Elon Musk (PayPal, Tesla, SpaceX, Hyperloop, Solar City, 17 miljard)

Waar Steve Jobs en Bill Gates de voormannen waren van de wereld van ondernemers in de jaren ’90 en ’00, is Elon Musk dat de laatste tien jaar. Soms ook wel de echte Iron Man genoemd, is het lijstje ondernemingen van Elon Musk ontzagwekkend. Hij hervormde onder meer de stugge banken-, auto- en ruimtevaartmarkt met zijn ondernemingen. Al meerdere keren verloor hij bijna al zijn geld met zijn risicovolle ondernemingen, maar telkens lukte het hem.

Hoewel Musk twee bachelordiploma’s heeft, maakte hij nooit een master af en stopte hij met een promotie. Een gewone sterveling zou hierdoor niet in staat zijn de top te bereiken, maar Musk staat op dit moment bovenaan de berg van ondernemen.

4. Richard Branson (Virgin, 4 miljard)

Over succesvolle ondernemers hoor je wel eens dat ze al op jonge leeftijd een echte handelsgeest hadden en dat is niet anders bij Richard Branson. Branson verkocht op jonge leeftijd van alles, soms met succes, soms niet. Toen hij begon met het verkopen van muziekplaten ging het snel. Hij startte Virgin Records, een platenlabel en had direct succes.

Na zijn platenlabel breidde hij zijn activiteiten uit naar tal van andere markten. Inmiddels heeft zijn bedrijf Virgin een flinke vinger in de pap in onder meer de luchtvaart, muziekwereld, ruimtevaart, treinen, detailhandel en internet. De flamboyante Brit begon wel aan een studie, maar maakte deze niet af door het succes van zijn platenlabel.

5. Steve Jobs (Apple, Pixar, 16 miljard)

Nog een opvallende verschijning was Steve Jobs, oprichter van Apple en grootaandeelhouder van filmstudie Pixar. Hoewel hij begon aan een studie stopte hij al snel, om vervolgens lange tijd door India te reizen en zich bezig te houden met boeddhisme. Hij stond bekend als groot LSD-gebruiker en hield er bijzondere denkbeelden op na, maar het bracht hem bijzonder veel succes.

Jobs wordt gezien als één van de grootste visionairen van de afgelopen decennia en maakte furore met de iPhone en MacOS in het algemeen. In 2003 werd de diagnoes alvleesklierkanker bij hem vastgesteld, een agressieve en vaak dodelijke vorm van kanker. Jobs overleed uiteindelijk 2011.

Een leven zonder de producten van Steve Jobs is voor velen ondenkbaar.

6. Debbi Fields (Mrs Fields, 60 miljoen)

De kans is groot dat je nog nooit van Debbi Fields hebt gehoord, maar haar succesverhaal is mooi. Fields begon als huisvrouw met het maken van koekjes en andere lekkernijen, die al snel een succes werden. Ze opende winkels aan de westkust van de Verenigde Staten, maar breidde al snel uit naar de rest van het land.

Anno 2017 heeft het bedrijf ongeveer 400 locaties wereldwijd waar verse koekjes en andere lekkernijen gekocht kunnen worden, in Nederland zijn geen locaties. Hoewel ze geen miljardair is zoals de meeste anderen in dit rijtje, is haar enorme vermogen opvallend vanwege het type product dat ze verkoopt. Wie had gedacht dat je zó rijk kon worden door handgemaakte koekjes te verkopen?

7. Ingvar Kamprad (IKEA, 35 miljard)

De meeste personen uit dit lijstje komen uit de Verenigde Staten, maar ook in Europa zijn er succesverhalen. De kans is bijvoorbeeld aanwezig dat je op dit moment op een IKEA-stoel of -bank zit. IKEA werd in 1943 opgericht door de destijds 17-jarige Ingvar Kamprad. De jonge Zweed verkocht al een tijd allerlei spullen die hij in volume opkocht vanuit hoofdstad Stockholm.

Toen hij meubilair begon te verkopen ging het pas echt snel en inmiddels is IKEA eigenlijk niet meer weg te denken uit het leven van veel mensen. Kamprad stond maar liefst zeventig jaar aan het roer van IKEA Group en trad uiteindelijk 2013 op 87-jarige leeftijd af.

Hij is ook betrokken bij stichting INGKA, een in Nederland gevestigde stichting die na de eerdergenoemde Bill and Melinda Gates Foundation de grootste stichting ter wereld is. De stichting bestaat echter met name als constructie om minder belasting te betalen en vijandige overnames van IKEA te voorkomen.

8. Hennie van der Most (Diverse attractieparken en vastgoed, 75 miljoen)

Nog iemand die niet perse miljardair werd, maar wel een interessant verhaal heeft. De Nederlandse Hennie van der Most startte enkel de lagere technische school, stopte zonder diploma, maar wist wel met diverse succesvolle projecten multimiljonair te worden. Hij bezit diverse amusementsparken, restaurants en ander vastgoed, met name in het oosten van het land.

Van der Most is een opvallende verschijning door zijn onorthodoxe aanpak. Hij gaat bijna altijd af op zijn gevoel en moet weinig weten van zorgvuldig uitgedachte en doorgerekende plannen. Dat gaat hem meestal goed af, met een vermogen van rond de 75 miljoen euro.

Voor een reclame van Toyota liet Van der Most zich enkele jaren geleden van zijn opvallende kant zien:

9. Michael Dell (Dell Technology, 18 miljard)

Iedereen kent Bill Gates en Steve Jobs, maar het vergelijkbare verhaal van Michael Dell mag er ook wezen. De Amerikaan studeerde aan de universiteit van Texas maar stopte al op 19-jarige leeftijd met zijn studie om Dell Technology op te richten. De computers van Dell worden wereldwijd gebruikt en zijn met name in de zakelijke wereld vaak de standaard.

Dell wist de zware computermarkt te doorbreken met een unieke insteek. Bijna alle systemen worden door het bedrijf zelf verkocht en niet via een fysieke winkel of andere webshop. Dat heeft het bedrijf en Michael Dell zelf geen windeieren gelegd.

10. Oprah Winfrey (Oprah Winfrey Show, Harpo Productions, 2,5 miljard)

In Nederland kennen we Oprah Winfrey vooral als de presentatrice van de immens populaire Oprah Winfrey Show die 25 jaar lang de meest populaire talkshow ter wereld was. In Amerika wordt ze ook wel gezien als de koningin van de televisie, maar om meer redenen dan haar rol als presentatrice. Oprah is namelijk ook de oprichter en CEO van Harpo Productions, een grote producent van onder meer Dr. Phil en The Dr. Oz Show.

Als presentatrice, producent, actrice en eigenaar van haar bedrijf vierde ze succes na succes en mag ze zich inmiddels de rijkste Afro-Amerikaan noemen. De 63-jarige Amerikaan heeft met name in de Verenigde Staten ongelooflijk veel invloed op de publieke opinie. Zo wordt geschat dat ze Barack Obama tijdens zijn eerste presidentscampagne persoonlijk zo’n 1 miljoen stemmen heeft opgeleverd.

 

Foto Zuckerberg: Frederic Legrand – COMEO / Shutterstock.com

Foto Steve Jobs: Bloomicon / Shutterstock.com

 

Leave a Response