Wonen

9 tips voor het kiezen van het perfecte tv-meubel

Dion1334 views

Shoppen voor meubels is niet onze hobby als mannen, laat staan het kijken naar tv meubels. Toch is het tv-meubel een onmisbaar onderdeel van het interieur, want we willen natuurlijk wel op een  comfortabele manier televisie kunnen kijken. Maar waar let je op wanneer je er een gaat uitkiezen? Wij delen hier negen tips voor het kiezen van het perfecte tv-meubel.

Neem het ruim

Je hebt vast nu al een grote televisie, dus wil je een tv-meubel waar je toestel op past. Als we kijken naar de ontwikkelingen op het gebied van televisies de afgelopen jaren, zien we dat ze steeds meer kunnen, steeds beter beeld en geluid krijgen en – niet onbelangrijk – steeds groter worden. De kans bestaat dus dat jij over een tijdje graag een upgrade wilt maken. Het is handig als dat nieuwe toestel dan ook op je tv-meubel past. Houd daar rekening mee bij de aankoop van je tv-meubel.

Kies een sobere kleur

Je wilt dat je tv-meubel in je interieur past. Maar je wilt ook niet dat het meubel de aandacht van de televisie afleidt wanneer je aan het kijken bent. Kies daarom voor een tv-meubel in een sobere kleur.

Let op de hoogte

Na jaren van onduidelijke lichamelijke klachten, zijn we steeds meer aandacht kan schenken aan ergonomie. Ook bij het televisie kijken is het van belang om dit in acht te nemen. De meest ergonomische manier om televisie te kijken is door enigszins naar beneden te kijken. Zorg er dus voor dat je tv-meubel niet te hoog is.

Kijk voor een kabelgootje

Bedenk waar je naartoe met je kabels. Daar zijn er immers verschillende van de aan het televisietoestel bevestigd moeten worden. Ideaal is een tv-meubel met een kabelgootje, want dat is een elegante manier om je kabels weg te werken.

Wieltjes of zwevend

Een laag tv-meubel maakt het vaak lastig om eronder schoon te maken. Daarom is het ook mogelijk om een tv-meubel met wieltjes aan te schaffen, zodat je het meubel een stukje kunt verrijden – denk aan de kabels! – wanneer je met de stofzuiger langskomt. Ook bestaan er zwevende tv-meubels die je aan de muur bevestigt. Let er wel op dat je muur stevig genoeg is om het gewicht van het meubel én alles wat je erin en erop plaatst te houden.

Denk aan decoratie

Los van de mogelijke toekomstige aanschaf van een groter televisietoestel, is er nog een andere reden om de breedte van het tv-meubel ruim te nemen: decoratie! Voor een landelijke sfeer in je woonkamer is het leuk om naast je televisie decoratieve spulletjes te kunnen zetten om de boel op te leuken. Daarbij is het extra leuk als je voor symmetrie kunt zorgen: aan beide zijden van het toestel dezelfde decoratieve objecten. Deze dingen wil je echter niet in de weg hebben staan voor het beeld. Zorg dus dat er naast je televisie nog ruimte overblijft.

Denk aan het functionele aspect

Los van een functie als ondergrond voor je televisie, dient een tv-meubel ook nog andere doelen. Wat wil je allemaal kwijt kunnen in en op je meubel? Dat is een belangrijk aspect in de keuze voor het juiste meubel. Heb je een DVD-speler of een game console, zorg dan voor een tv-meubel dat daar ruimte voor biedt. Wil je afstandsbedieningen, games en controllers buiten het zicht kunnen opslaan, zorg dan voor een tv-meubel met laatjes of deurtjes.

Kies een tijdloos meubel

Je koopt meubels niet voor de korte termijn, dus ook je tv-meubel moet de tand des tijds kunnen doorstaan. Kies dus voor een tijdloos design, ook qua materiaal. Het zou zonde zijn als je meelift op een trend en over een tijdje uitgekeken bent op wat dan een gedateerd meubelstuk is. Daarbij is het zo dat juist de meest moderne en uitdagende designs vaak de kortste adem hebben.

Los of onderdeel van groter meubel?

Denk goed na of je een los tv-meubel wilt, of dat het eigenlijk wel wenselijk is om het als onderdeel van een groter meubelstuk te hebben. Het is namelijk ook heel goed mogelijk om een mooie kast met veel opbergruimte te kiezen die in het midden ruimte biedt voor een televisie. Het nadeel hiervan is wel dat de ruimte ingedamd is. Breder dan de beschikbare ruimte kan je toestel niet zijn, en het laat minder ruimte over voor decoratie.

Leave a Response