Eten & Drinken

Bieren van eigen bodem in het buitenland

Tom van Pinxteren595 views
Bier van eigen bodem

Bier van eigen bodem is normaal voor ons Nederlanders. Al lang geleden veroverde ons pils en bier de wereld. Bij alle grote evenementen in de wereld is wel een reclameposter van Heineken te vinden. In dit artikel lees je hoe het Nederlandse bier populair werd wereldwijd.

Bier in de middeleeuwen

In de middeleeuwen was bier van Nederlandse bodem al normaal. In alle kloosters en steden bevonden zich bierbrouwers. Dit is geen verassing aangezien de Middeleeuwse Nederlander ongeveer 300 liter per jaar dronk. Daarom kan je stellen dat Nederlanders een traditie van bierdrinken en brouwen hebben. Hollandse steden telden soms wel honderden brouwers. Er was een reden dat mensen zoveel bier dronken. Het water in de rivieren en grachten was verschrikkelijk vervuild. Door het gistingsproces van het bier, zaten hier aanzienlijk minder bacteriën in. Het alcoholpercentage lag ook lager dan tegenwoordig. Het was dus een stuk gezonder om een biertje te pakken in plaats van een glas water. 

De grote bierproducenten van eigen bodem. 

In de negentiende eeuw werd pasteurisatie toegepast. Hierdoor was het bier schoner en langer houdbaar. In deze periode deed ook het pils zijn intrede. Echter was het productieproces best duur. De kleinere brouwerijen verdwenen en de echte grootmachten bleven over. Heineken, Grolsch en Bavaria gingen zich bemoeien met de wereldmarkt. 

Heineken

In Amerika kwam in 1933 een einde aan de drooglegging. Op dat moment kwam er een gigantische afzetmarkt vrij. 11 april 1933 kwam de eerste lading Heineken aan land in de verenigde staten. Door het gebrek aan concurrentie werd het een gigantisch succes. Met de enorme winsten kon Heineken de campagne bekostigen om wereldwijd nog meer naam te maken. Hierdoor is het pils merk tegenwoordig een van de grootste ter wereld. Heineken heeft talloze lokale bieren opgekocht en heeft overal op aarde brouwerijen. Het is een statussymbool geworden.

Grolsch

Grolsch is een lokaal bier die bekend staat om de beugeldop. Het bedrijf uit Twente stamt uit de zeventiende eeuw. Later dan Heineken beginnen ze ook te exporteren. Sinds 1946 profileert Grolsch zich buiten de Nederlandse grenzen. Met de beugeldop en het imago van vakmanschap onderscheiden ze zich van de andere exporteurs. Grolsch is actief in meer dan 60 landen.

Bavaria

Een absolute biergrootmacht van eigen bodem is Bavaria. Het bedrijf uit Noord-Brabant begon sterk te groeien in de jaren 70. Voor Bavaria is alcoholvrij bier een echt succes gebleken. De productie hiervan begon in 1978. Dit bier was geschikt voor de Islamitische markt. Daarmee kon Bavaria enorm veel meer mensen bereiken. Ook belangrijk was de opening van de Russische markt. Bavaria was een van de eerste brouwerijen die begon met leveren aan Rusland. Lokaal bier uit Brabant tot in Rusland bekend.

Ons bier van eigen bodem heeft dus best wel wat bereikt in het buitenland. De Nederlandse handelsgeest heeft het tot een succes gemaakt. Waar mogelijkheden lagen sprongen Nederlandse producenten in het gat. Tegenwoordig is er een andere trend gaande. Overal springen er kleine lokale bierbrouwerijen uit de grond. Je zou kunnen stellen dat het een beetje lijkt op het bierlandschap van de Middeleeuwen. Wil je ook je eigen bierbrouwen? In het volgende artikel lees je hoe je dat kan doen. Geen tijd hiervoor? In dit artikel lees je over een aantal lekkere zomerbiertjes die al voor je zijn gebrouwen.

Leave a Response