Uncategorized

De oudste brouwerij van Nederland

Tom van Pinxteren799 views
Oudste brouwerij van Nederland

De oudste brouwerij van Nederland is al heel lang geleden gebouwd. Ons land kent een rijke geschiedenis in het brouwen van pils en bier. In dit artikel is er aandacht voor de oude bierbrouwers van Nederland. Je zult zien dat ze een stuk jonger zijn dan de meeste grote merken in de reclames beweren.

Grolsch (1914)

Het merk Grolsch claimt opgericht te zijn in 1615. Dat zou ze de oudste brouwerij van Nederland maken. Het oorspronkelijke bedrijf ging failliet in 1888. Vanaf 1914 werd Grolsch gelanceerd. Niet de oudste brouwerij maar wel de nummer tien in de lijst dus.

De Koningshoeven (1885)

De Koningshoeven is een van de Nederlandse trappisten brouwerijen. De trappisten zijn een monnikenorde bekend om zijn bier. Al in 1881 vestigden de monniken zich op de Koningshoeven en vanaf 1885 was de Stoombierbrouwerij der Paters Trappisten actief. De naam veranderde later in de Schaapskooi en nog later in 2000 in de Koningshoeve. Het bier wat ze brouwen heet La Trappe.

Alfa Brouwerij (1872)

Meens bierbrouwerij opende in 1872 zijn deuren. Vanaf 1963 was de naam Alfa Brouwerij. Toen Joseh Meens begon functioneerde het bedrijf nog als boerderij. Inmiddels is het een gearriveerd biermerk. Alfa is nog altijd in handen van de familie Meens

Brand Bier (1871)

De Brand Bierbrouwerij claimt zelf al sinds 1340 actief te zijn, althans zo staat het op het etiket. In werkelijkheid bleek dat ze pas in 1871 begonnen waren. Dat maakt het evengoed een van de oudste bieren van Nederland.

Bundelse Brouwerij (1870)

Bierbrouwerij de Hoop begon al in 1870 met brouwen. Het Noord-Brabantse bedrijf veranderde in 1964 de naam naar Bundelse Brouwerij. Het is nog altijd een klein familiebedrijf met slechts tientallen werknemers.

Oudste brouwerij van Nederland

Lindeboom (1870)

In hetzelfde jaar als de vorige brouwerij werd Lindeboom opgericht. Ook deze brouwerij in Neer is weer een echt familiebedrijf. De familie Geenen komt met hun brouwerij op een mooie vijfde plek.

Heineken (1864)

Het is een van de grootste en bekendste brouwerijen ter wereld. Heineken begon ooit als De Hooiberg, maar was destijds al in handen van de familie Heineken. Momenteel bezit Heineken vele brouwerijen in de hele wereld. Het begon allemaal in 1864 in Amsterdam.

Gulpener Bierbrouwerij (1825)

Bierbrouwerij de Gekroonde Leeuw in Gulpen is de op twee na oudste brouwerij van Nederland. Vanaf 1896 droeg het de naam Gulpener. De brouwerij uit Gulpen is in heel Nederland een begrip.

Royal Swinkels Family Brewers (1773)

In 1680 werd er een bierbrouwerij aan de Kerkdijk in Lieshout. Pas in 1773 nam de familie Swinkels de leiding over de brouwerij. In 1925 verhuisde de brouwerij en werd de naam Bavaria.  Ook bekende bieren zoals Palm en Schultenbrau vallen onder de brouwerij van Swinkels. Ze komen op de tweede plaats als het gaat om het oudste bier van Nederland.

Dommelsche Bierbrouwerij (1757)

Bierbrouwerij Snieders begon in 1757.  Later werd in 1860 werd het Bierbrouwerij Oranjeboom. Vanaf 1930 kreeg het zijn huidige naam. Ondanks de naamsveranderingen heeft het bedrijf altijd bier gebrouwen en van dezelfde locatie. De Dommelsche Bierbrouwerij is de oudste brouwerij van Nederland.

Dit waren de oudste bieren van Nederland. Ondanks de merken soms anders beweren, is de oudste brouwerij in 1757 gestart. Uiteindelijk is de smaak natuurlijk belangrijker dan de leeftijd. Lees in het volgende artikel welk bier is verkozen tot het beste biertje ter wereld.

Leave a Response