Nieuws

Autoverzekering afsluiten: hoe zit het met de dekking?

Danny Bijl1442 views
autoverzekering afsluiten dekking

Word je eerste auto binnenkort een feit? Of wil je een goedkopere autoverzekering afsluiten? Hoe je het ook went of keert, in Nederland ben je verplicht minimaal een WA autoverzekering af te sluiten. Je kunt deze verzekering aanvullen met een beperkt casco of een allrisk verzekering (volledig casco verzekering). Deze drie dekkingen dekken het volgende:

  • WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid). Iedereen is verplicht een WA-verzekering af te sluiten, dit is wettelijk vastgelegd. De WA-verzekering is de goedkoopste variant en vergoedt de schade die met jouw auto wordt toegebracht aan derden.De WA-verzekering wordt vaak afgesloten voor auto’s ouder dan 10 jaar.
  • WA + beperkt casco. Bij de WA + beperkt casco verzekering wordt ook schade aan je auto door brand, diefstal, storm en ruitbreuk vergoed. De WA + beperkt casco verzekering wordt vaak afgesloten voor auto’s tussen de 4 – 8 jaar oud.
  • WA + volledig casco verzekering. Dit is de meest uitgebreide autoverzekering en wordt ook wel de Allrisk autoverzekering genoemd. Bij deze verzekering wordt schade die je met je auto hebt veroorzaakt aan anderen én de schade aan je eigen auto vergoed. De WA + volledig casco autoverzekering is vaak aan te raden voor auto’s die nog geen vijf jaar oud zijn.

Naast één van deze drie dekkingen kun je ook kiezen voor een aanvullende verzekering. Hiermee krijg je uiteraard nog meer vergoed. Je hebt de volgende drie aanvullende verzekeringen:

1. De verzekering voor inzittenden

De schade-inzittendenverzekering

Bij deze aanvullende verzekering krijg je de werkelijk geleden schade van de inzittenden en de bestuurder uitgekeerd. Het maakt voor de verzekering niet uit wie er is schuld heeft bij het ongeval. Zowel materiële als lichamelijke schade is hierbij gedekt.

Let op: het is niet handig om een ongevallen-inzittendenverzekering af te sluiten als je al een schade-inzittendenverzekering hebt. De laatstgenoemde is de meest uitgebreide verzekering.

De ongevallen-inzittendenverzekering

De ongevallen-inzittendenverzekering wordt uitgekeerd wanneer jij en/of een van je passagiers gewond raken. Of nog erger: invalide worden of komen te overlijden. Bij invaliditeit wordt er rond de € 35.000 uitgekeerd en bij overlijden ongeveer € 15.000, ongeacht wie de schuldige is.

Verschil

Stel dat een passagier van jou in een rolstoel terecht komt na een ongeluk. Dan vergoed de ongevallen-inzittendenverzekering een vooraf vastgestelde vergoeding bij blijvende invaliditeit, zoals hierboven uitgelegd. De schade-inzittendenverzekering gaat een stapje verder: wanneer er bijv. een hogere vergoeding nodig is, dan keert de verzekering ook daadwerkelijk dat bedrag uit.

2. De verzekering voor rechtsbijstand

Je bent blij als je een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten als het bij een ongeluk niet direct duidelijk is wie er schuld heeft en het moet aankomen op een rechtsprocedure. Zo ontvang je via deze verzekering juridische hulp met betrekking tot je autoverzekering. Maar ook bij problemen met dealers en garages biedt de rechtbijstandsverzekering een uitweg.

Er zijn twee vormen:

  • Verhaalsrechtsbijstand: recht op bijstand bij het verhalen van schade op de tegenpartij
  • Verkeersrechtsbijstand: Je krijgt bovenop de verhaalsrechtsbijstand juridische hulp bij problemen over het autobezit. Voorbeeld: de aankoop van je auto.

De no-claimbeschermer

Door middel van de no-claimbeschermer mag je elk jaar één keer schade claimen zonder dat dit van invloed is op je autoverzekering. Dit kost je wel je schadevrije jaren, wat in je nadeel kan werken als je wilt overstappen naar een andere verzekering. Je korting wordt bepaald door het aantal schadevrije jaren en deze valt natuurlijk lager uit als je veel schadevrije jaren hebt opgespaard.

Leave a Response