Muziek

DAB radio: de toekomst van de radio, of toch niet?

Redactie MannenNieuws2212 views
Radio

Voor de meeste mensen is radio heel simpel. Je zet je toestel aan, draait aan de juiste knop om de goede zender te vinden en de klus is geklaard. Toch is ook radio inmiddels onderhevig aan de nodige technische veranderingen. Vanaf 2019 is het de bedoeling dat de “oude” FM zenders langzaam maar zeker worden vervangen door hun opvolger: DAB radio. DAB staat voor Digital Audio Broadcasting. Zoals de naam al doet vermoeden gaat het hier niet langer om analoge radio, zoals de FM, maar om digitale radio. Dit zorgt voor een behoorlijk verschil. Digitale DAB radio heeft een betere kwaliteit en neemt ook nog eens minder bandbreedte in beslag. In de praktijk houdt dit in dat je meer zenders kunt ontvangen en ook nog eens zonder ruis.

Andere landen

In veel landen, zoals bijvoorbeeld Duitsland, zijn ze inmiddels al een stuk verder met DAB radio. Dat komt vooral omdat zij geografisch een stuk groter zijn dan Nederland, waardoor het voordeel voor hen nog groter is. FM werkt namelijk met radiosignalen die worden uitgezonden door een zendmast. Hoe sterker de zendmast, hoe verder het signaal komt. Je kunt je misschien voorstellen dat in grote landen een landelijke radiozender dus heel veel zendmasten nodig heeft. Het maximale bereik van FM ligt namelijk tussen de 200 en 300 kilometer.

Waarom DAB radio beter is

Ook DAB radio wordt uitgezonden, maar heeft een veel kleinere bandbreedte. Via hetzelfde signaal kunnen veel meer zenders worden uitgezonden. Een stuk goedkoper dus, maar toch wilden de meeste Nederlandse zendgemachtigden er niet aan. Zij hadden namelijk net voor veel geld nieuwe zendvergunningen gekocht op de FM band. Op het moment dat ze massaal zouden overstappen, zouden ze die investering kwijt zijn. Bovendien zijn extra veel zenders wellicht leuk voor de luisteraar, maar natuurlijk niet voor de grote zenders op de FM. Zij krijgen er op die manier extra concurrentie bij.

DAB radio in Nederland

Inmiddels zijn alle grote zenders in Nederland al op DAB kwaliteit te beluisteren. Eigenlijk heet het nu geen DAB radio meer, maar DAB+ radio. De `oude` DAB radio bestaat namelijk al sinds de jaren `90. In 2005 werd er een opvolger gepresenteerd die technisch wat beter in elkaar stak. Dat is DAB plus radio. Dit verschil is belangrijk om te weten. Als je een DAB radio koopt, koop er dan alleen eentje waarmee je ook DAB+ kunt ontvangen. Anders heeft het weinig zin. Omdat nog niet alle FM zenders landelijk op DAB uitzenden, is het bovendien niet onverstandig om een radio te kopen die ook FM kan ontvangen.

Hoe werkt het precies?

Hoe kan het nu dat DAB radio zorgt voor een betere kwaliteit? De grap is dat dit komt door een geluidstechnische truck die ze bij het ontwikkelen van DAB+ radio hebben ontdekt. Iedere digitaal geluidsbestand heeft een bepaalde bitrate. Hoe hoger de bitrate, des te beter de kwaliteit van het geluid. Voor normale mp3 bestanden is het minimum 128 kb/s. Wordt het minder, dan ga je dit gegarandeerd horen. Vooral de lage en hoge tonen vallen dan weg. Bij een hogere kwaliteit hoor je dit juist minder goed. Eigenlijk alleen bij klassieke muziek en opera. Hier worden namelijk meer hogere en lagere tonen gebruikt.

AAC+

Het probleem van digitale radio is dat je het liefst niet minimaal 128 kb/s wilt gebruiken, maar minder. In plaats van mp3 wordt de audio omgezet in AAC+, dat is een andere vorm van geluid opslaan. Deze kan worden afgespeeld op 64 kb/s of zelfs 32 kb/s, zonder dat je dit duidelijk hoort. Dit is gedaan door gebruik te maken van een geluidstruc met je hersenen. Het is lage kwaliteit, maar jouw hersenen denken van niet. Probleem opgelost.

Internetradio

Waar ze bij het ontwikkelen van DAB radio niet bij stilstonden, was dat je diezelfde AAC+ ook kan gebruiken voor internetradio. Het verschil tussen internetradio en DAB radio is dat DAB wordt uitgezonden en dat internetradio via het internet ontvangen kan worden. DAB is daarbij beperkt tot het uitzendgebied, maar internetradio kun je over de hele wereld ontvangen. Mits je natuurlijk bereik hebt. Voor in huis is en wordt internetradio dus een steeds betere keuze. Je hebt dan duizenden zenders tot je beschikking. Van China, tot Oezbekistan tot Brazilië. Je kunt zenders van over de hele wereld beluisteren. Het enige nadeel is dat de kwaliteit van het uitzenden soms niet heel goed is.

Een beetje van alles

De beste radio die je dus op dit moment kunt kopen is een toestel waarmee je zowel FM, als DAB als internetradio mee kunt ontvangen. Deze toestellen zijn inderdaad verkrijgbaar maar zijn uiteraard wel wat duurder dan een standaard FM of DAB radio. Hoe nieuwer de techniek, hoe meer je er voor betaalt. Het voordeel voor DAB radio ligt op dit moment vooral bij gebruik in de auto. Waarschijnlijk verandert dit de komende jaren, maar op dit moment hebben de meeste mensen geen internetverbinding in hun auto. Hooguit via de databundel van hun telefoon, maar die is uiteraard beperkt. Het is dan ook een stuk goedkoper om een autoradio met DAB te hebben, dan om via je telefoon of een ingebouwde internetradio naar zenders te zoeken. Al kan het technisch inmiddels wel gewoon.

Tussenstation

Voor kenners is DAB radio dan ook een tussenstation op weg naar onbeperkte hoeveelheden zenders via het internet. De ontwikkeling gaat hierbij zo snel dat de meeste mensen de DAB radio nog niet eens hebben ontdekt. Dit is zonde, want het verschil tussen FM en DAB radio is toch echt behoorlijk. Was de prijs eerst behoorlijk aan de hoge kant, inmiddels koop je een DAB radio voor minder dan vijftig euro. Dat is niet veel duurder dan een gemiddelde FM radio van een beetje kwaliteit. Daarnaast zijn DAB radio`s veel beter ontwikkeld voor de huidige ontwikkelingen.

Beter ontwikkeld

Zo hebben sommige modellen DAB radio een USB aansluiting waarmee je bijvoorbeeld ook je smartphone of computer op de radio aan kan sluiten. Op die manier kun je de radio ook gebruiken als externe speaker. Daarnaast kun je ook muziek op een USB stick zetten en die in de radio steken. Je hebt dan niet langer cd`s meer nodig om je muziek te kunnen luisteren. Je zet het simpelweg direct vanaf de computer over en kunt het dan direct beluisteren. Om dit alles goed te bedienen is het verstandig om een DAB radio te kopen met een LCD scherm. Je kunt dan makkelijk door de menu`s heen scrollen om snel jouw muziek te vinden.

Een radio is de moeite waard

Of je überhaupt nog een radio koopt en welke radio dan precies, hangt voor een deel af van je leeftijdsgroep. Oudere mensen zijn gewend aan FM en zelfs AM en zullen die zenders dan ook graag weer op DAB radio willen vinden. Vaak is dat zo. Voor de jongeren is radio überhaupt een gepasseerd station. Als zij muziek willen luisteren pakken ze gelijk hun telefoon en zoeken hun muziek op via Spotify, iTunes, YouTube en dergelijke. Toch heeft radio zeker nog wel toekomst. Het is de moeite waard om te investeren in een goed toestel waarmee je alle kanten uit kunt.

Leave a Response