Fashion

De hoed is anno 2019 weer helemaal hip: zo draag je ‘m!

Jaro2369 views
heren-hoed

De laatste jaren zijn hoeden voor moderne mannen weer helemaal populair. Voorheen werd de hoed vaak door de wat oudere man gedragen. Denk bijvoorbeeld aan boeren, maar ook zakelijke heren. Tegenwoordig is de hoed voor heren helemaal hip, ook onder de jongere mannen. Maar hoe draag je een hoed? En welke hoed past het best bij jouw hoofd? Hieronder wat tips omtrent een hoed dragen en de bijbehorende etiquette!

Hoeden voor heren

Jonge mannen kozen in het verleden vaak voor de pet of muts als hoofddeksel. Denk bijvoorbeeld aan de snapbackcap, baseballcap of de populaire Ralph Lauren petjes. Tegenwoordig is de hoofddeksel game veel uitgebreider. Er zijn tientallen heren hoeden die je veel voorbij ziet komen op straat. Een hoed is een opvallend hoofddeksel, maar wanneer je hem goed draagt, dé perfecte uitbreiding van je outfit!

Verschillende soorten heren hoeden

De hoed is een echt klassiek hoofddeksel. Door de jaren heen zijn er verschillende soorten hoeden ontstaan. Denk aan de cowboyhoed voor heren, de strohoed voor heren en natuurlijk de bolhoed. Welke verschillende soorten hoeden zijn er? Wij hebben de populairste hieronder op een rijtje gezet!

De platte pet

Is het een pet, of is het een hoed? Wij scharen hem voor nu even bij de hoeden. Je kent deze platte pet wel van de populaire serie Peaky Blinders. Deze hoed draag je het best in combinatie met een pak, of een andere chique outfit. 

De Fedora hoed

Een wat meer casual hoed is de Fedora. Gedragen door grootheden als Humphrey Bogart en Frank Sinatra. Ook deze hoed past uiteraard goed bij een nette outfit, zoals een pak. Echter kun je de Fedora ook prima dragen bij een casual outfit zoals een spijkerbroek met T-shirt of een chino met een polo erboven. Typerend zijn de twee inkepingen aan de zijkant waardoor je de hoed makkelijk vast kunt pakken. Een erg trendy hoofddeksel anno 2019!

hoed-voor-mannen

Lees ook: 5 items die niet mogen ontbreken in de garderobe van de stijlvolle man!

De Homburg hoed

De Homburg hoed is ook erg in de mode de laatste tijd. Je kent hem vast van de Godfather films, maar ook gangster rappers als Tupac en Snoop Dogg droegen hem geregeld. Het is een hoed die goed past bij een nette outfit. De Homburg hoed staat ook wel bekend als de Gangster hoed of de Maffia hoed.

De Pork Pie hoed

Deze hoed is wat alternatiever dan de eerdergenoemde hoeden. De Pork Pie hoed dankt zijn naam aan de gelijkenis met het traditionele Britse varkenspasteitje. Uitgevonden in het Victoriaanse tijdperk, maar in de 21eeeuw ook weer razend populair. Gene Hackman in de film ‘The French Connection’ droeg hem en deze hoed is ook erg populair onder muzikanten.

pork-pie-hoed

Lees ook: De korte broek: zo draag je hem op een stijlvolle manier!

De Bolhoed

De laatste hoed die we bespreken is de bolhoed. Niet erg populair, maar wanneer deze hoed goed bij je past, is het de ideale verrijking van je outfit. De hoed is natuurlijk bekend van Charlie Chaplin, maar ook de Amerikaanse gangsters uit de 19eeeuw droegen hem veel. De bolhoed is een opvallende verschijning, maar desalniettemin een prachtig hoofddeksel!

Welke hoed past bij jou?

Zo, dit waren de populairste hoeden. Nu wil je natuurlijk weten welke hoed het beste bij jou past. Het beste kun je natuurlijk naar een hoedenwinkel gaan om zelf hoeden te passen, maar omtrent de hoeden etiquette zijn er een paar vuistregels. Hieronder beschrijven we verschillende soorten gezichten en wat voor hoed daar het best bij past.

Een lang gezicht

Heb jij een lang gezicht? Dan kun je verschillende soorten hoeden dragen. Wanneer je kiest voor een hoed met een brede rand, lijkt je gezicht korter. Kies vooral niet voor een hoge hoed. 

Een rond gezicht

Heb jij een rond gezicht? Dan is de Fedora hoed ideaal voor jou! De hoed heeft een brede rand en creëert daarom balans. Ben je tenger gebouwd? Dan kan de Fedora hoed wellicht een beetje groot vallen. Let hier dus op!

Een vierkant gezicht

Een vierkant gezicht a la Schwarzenegger is ideaal voor een ronde hoed. Denk bijvoorbeeld aan de bolhoed of de Pork Pie hoed. Draag de hoed iets naar achter en je gezicht zal meer opvallen.

Een ovaal gezicht

Heb jij een ovaal gezicht? Dan zit je op gebied van hoeden eigenlijk altijd goed. De keuze voor dé perfecte hoed is dus iets lastiger, aangezien je zoveel keus hebt. Let vooral op de verhouding tussen je lichaam en je gezicht.

Een hartvormig gezicht

Het laatste type gezicht is het hartvormige gezicht. Draag vooral niet te brede hoeden, anders leg je teveel accent op je kin. De platte pet of baret is daarentegen ideaal.

Zo, op deze manier draag je een heren hoed. Draag jij weleens een hoed? Zo ja, welke? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response