Films & Series

Documentaire tip: de bizarre ontvoering van- en moord op Ahold-topman Gerrit Jan Heijn

David2766 views
De ontvoering van Gerrit Jan Heijn

Hij was de broer van Albert Heijn, topman van moederbedrijf Ahold en één van de meest vooraanstaande zakenmannen van de Benelux. Gerrit Jan Heijn wist hoe succes voelde en was dag in dag uit gedreven om Ahold en Albert Heijn naar een nog hoger niveau te tillen.

Tot die ene dag in de nazomer van 1987. Op woensdag 9 september werd Gerrit Jan Heijn voor zijn huis in Bloemendaal ontvoert door de 45-jarige Ferdi Elsas. Het duurde meer dan een half jaar tot ontvoerder Elsas werd opgepakt door de politie en pas toen volgde het definitieve, verschrikkelijke nieuws: Gerrit Jan Heijn was niet meer in leven. Al lang niet meer zelfs. Hij werd op de dag van de ontvoering vrijwel direct om het leven gebracht door de werkloze Elsas.

Gerrit Jan Heyn
Gerrit Jan Heyn

Misdaadjournalist John van den Heuvel maakte een onthullende documentaire over de roemruchte ontvoering en moord, die vanaf vandaag te zien is bij streamingdienst Videoland.

Een moord die Nederland op haar grondvesten deed schudden

Gerrit Jan Heijn was als topman en broer van naamgever Albert Heijn een bekend figuur in de Nederlandse media. De onverwachte moord en de wijze waarop dit bekend werd, deed veel stof opwaaien. Maandenlang wist de ontvoerder de Nederlandse recherche en familie van Heijn aan het lijntje te houden, door de schijn op te houden dat de 56-jarige Heijn nog in leven was.

Hij stuurde een afgesneden vinger op, de bril van Heijn en zelfs een cassettebandje met de stem van de zakenman. Het bleek slechts een rookgordijn om losgeld te kunnen eisen.

Ten einde raad ging familie Heijn in op een eis van losgeld, dat op de A2 tussen Utrecht en Arnhem werd achtergelaten voor de ontvoerder. Het geld werd opgehaald, maar een radiostilte volgde.

Maandenlang wist niemand wat er was gebeurd met Heijn. Het vermoeden dat Heijn wellicht niet meer in leven was werd sterker, maar kon niet bevestigd worden. Pas toen de onoplettende Elsas biljetten van het losgeld begon uit te geven, kon hij opgespoord worden. Pas in april 1988 volgde de arrestatie. Waarom duurde het zo lang?

Elsas: man in nood of gewetenloze moordenaar?

Over ontvoerder Ferdi Elsas zijn diverse verhalen geschreven. Elsas verkeerde na een mislukt zakelijk avontuur in ernstige geldnood en was mogelijk depressief. Hij stond bekend als charismatisch, intelligent en inventief, maar bleek ook een andere duistere kant te hebben.

Na zijn arrestatie betuigde hij nooit spijt. Sterker nog, hij leek nooit ook maar enig berouw te hebben van zijn acties. De rechter van zijn zaak beschreef hem als een gewetenloze moordenaar die op een berekenende wijze de ontvoering en moord organiseerde en uitvoerde.

Ferdie Elsas

Mysterie en vragen rondom de moord

Hoewel het bewijs tegen Elsas sterk was en hijzelf bovendien een bekentenis heeft afgelegd, bestaan er nog altijd vragen rondom de moord. Zo oordeelde de rechtbank dat Elsas alleen handelde, maar bestonden er vermoedens dat meer personen betrokken waren bij de daad.

Wat bracht Elsas precies tot de ontvoering, hoe bereidde hij deze voor en hoe wist hij zo lang uit handen van de autoriteiten te blijven? John van den Heuvel geeft antwoord op veel van deze vragen in zijn documentaire. Hij spreekt met leden van het opsporingsteam, familie en andere getuigen. Op een unieke manier krijgen kijkers een beeld van de ontvoering, met meer details dan ooit tevoren.

Uit het onderzoek van Van den Heuvel komen enkele wrange conclusies naar voren. Eén van die conclusies is dat Gerrit Jan Heijn waarschijnlijk diverse mogelijkheden heeft gehad om te ontsnappen. Mogelijk besloot hij dit niet te doen door de trainingen die hij eerder had gehad over ontvoeringen.

De kijk die John van den Heuvel in zijn documentaire op de zaak Heijn heeft, is confronterend en vernieuwend. Van den Heuvel reconstrueert tot in detail de ontvoering, moord en het daaropvolgende onderzoek. De documentaire toont de pijnlijke tekortkomingen van het onderzoek, maar ook de ingenieuze wijze waarop Elsas uiteindelijk werd opgespoord.

Je kunt de documentaire ​De​ ​ontvoering​ ​van​ ​Gerrit​ ​Jan​ ​Heijn​ nu bekijken via online streamingdienst Videoland.

Bekijk hier alvast de trailer:
Leave a Response