Eten & Drinken

Is een gembershot gezond?

Tom van Pinxteren675 views
Gembershot gezond

Een gembershot is gezond. Dat is wat verkopers beweren. Sommige mensen vinden het heerlijk en anderen walgen ervan. Een shot gember geeft een soort pittige sensatie. Je vind dit drankje in de winkel, in speciale bars en veel mensen persen het zelf thuis. Maar waarom zou dit drankje eigenlijk nemen? Is een gembershot wel gezond? In dit artikel lees je wat er wel en niet waar is.

Wat is een gembershot?

Een gembershot is een klein glaasje met geconcentreerde gember. Het wordt gemaakt door gemberwortel te persen. Vaak wordt er ook citroensap, kurkuma, en cayennepeper aan toegevoegd. Door de gember krijg je bij het drinken een warm branden gevoel wat als opwekkend ervaren kan worden. Maar de vraag is, is een gembershot gezond?

1. Gembershot verbetert de spijsvertering 

Eén van de voordelen van een gembershot schijnt te zijn, dat het goed is voor de spijsvertering. Het drankje zorgt er namelijk voor dat de zuurgraad van de maagsappen neutraliseert. Hierdoor verbetert het algemene verteringsproces. Echter is hier helaas geen glashard bewijs voor. Waarschijnlijk helpt het niet bij het verteren van je eten. In dit geval is een gembershot dus niet gezond.

2. Gembershot verbetert het immuunsysteem 

Een goede weerstand is gezond en een gembershot helpt hierbij. Althans dat wordt gezegd. Het drankje zou ervoor zorgen dat het lichaam beter beschermd is tegen virussen en bacteriën. Ook hier zijn er geen keiharde wetenschappelijke bewijzen voor. Het drankje bevat wel vitamine C, wat weer bijdraagt aan je weerstand. Echter is de hoeveelheid hiervan in een gembershot aan de lage kant als je het vergelijkt met bijvoorbeeld een sinaasappel.

3. Gembershot heeft een ontstekingsremmende werking

Volgens de verkopers van gembershots is het ook gezond vanwege de ontstekingsremmende werking. Dit komt door een aantal antibacteriële eigenschappen. Dit wil zeggen dat het bijvoorbeeld helpt tegen: blaasontsteking, keelpijn, enzovoort. Jammer genoeg wordt ook deze claim nauwelijks ondersteunt door de wetenschap.

4. Gembershot voor gezond afvallen

Een andere claims over gembershots is dat ze helpen om de stofwisseling op gang te brengen. Hierdoor zou het helpen om af te vallen. Klinkt goed toch? Een gezonde shot en ook nog eens dunner worden. Helaas ontbreekt ook hier weer het wetenschappelijke bewijs. De gembershots die te kop zijn in de supermarkt bevatten zelfs regelmatig veel suiker. 

5. Gembershot tegen misselijkheid

Als al de genoemde claims niet bewezen zijn, waar is een gembershot dan wel goed voor? Er is ui onderzoek gebleken dat het werkt tegen misselijkheid. Deze claim is onderbouwt. Wel moet er een kanttekening bij worden geplaatst. Te veel gember, zeker in geconcentreerde vorm, kan voor irritatie zorgen. In dat geval word je er dus juist niet lekker van. Toch is het een feit dat een gembershot misselijkheid en een opgeblazen gevoel kan verhelpen.

Gembershot als oppepper

Een gembershot als oppepper? Alhoewel er niks in het drankje zit waar je daadwerkelijk energie van krijgt, geeft het wel vaak een boost. De gember prikkelt namelijk receptoren waardoor je het warm krijgt. Het is een vergelijkbaar effect wat mensen bij peper ervaren. Het nemen van een shot geeft dus een soort kick. Je zou het kunnen zien als een koude douche. Een gembershot werkt dus wel als oppepper.

Is een gembershot gezond? Helaas zijn de meeste gezondheidsclaims ongegrond. Een gembershot helpt wel tegen misselijkheid en je krijgt er ook zeker een opwekkend gevoel van. Ook bevat gember vitamines, dus ongezond is het niet. Toch is het zonde om veel geld uit te geven aan een wondermiddeltje wat niet werkt. Af en toe een shot is prima, maar te veel werkt averechts. Wil je meer weten over gezondheid? Lees in het volgende artikel over het gezondste fruit.

Leave a Response