Reizen

Kajakken is de nieuwe mannensport!

Jaro1164 views
kajak

Sporten is gezond en geeft een goed gevoel. Voor mannen zijn fitness, voetbal, hardlopen, wielrennen en zwemmen momenteel de populairste sporten. Maar er zijn nog veel meer leuke mannensporten te vinden. Heb je bijvoorbeeld wel eens gedacht aan kajakken? Deze sport is goed voor zowel de conditie als het ontwikkelen van spieren en is steeds populairder aan het worden als mannensport. Net als bijvoorbeeld roeien is kajakken een sport die moeilijker en zwaarder is dan het misschien op het eerste gezicht lijkt.

Kajak

Bij kajakken wordt er natuurlijk gevaren in een zogeheten kajak. Dit is een klein spits bootje dat van boven gesloten is. In de kajak zitten gaten waarin één of meerdere mensen passen. Bij het wedstrijdkajakken zijn er drie verschillende soorten kajaks. De eenpersoonskajak die vaart in de k1 klasse, de tweepersoonskajak in de k2 klasse en de grootste kajak is de vierpersoonskajak die in de k4 klasse uitkomt bij wedstrijden.  Je vaart bij kajakken met een dubbelbladige peddel waardoor je dus met dezelfde peddel aan beide kanten van de boot kunt afzetten. In tegenstelling tot bij roeien zit deze peddel niet aan de boot vast bij kajakken. Degene(n) die in kajak vaart zit met zijn gezicht in de vaarrichting waardoor hij zelf kan sturen. Er is dus geen stuurman bij het kajakken. Het ontwerp van de kajak is afgeleid van een door de Inuiten gebruikte kano.

kajak 2

Lees ook: Dit zijn de 5 leukste bestemmingen voor een kano vakantie!

Effectieve training voor je spieren

Dit klinkt allemaal leuk maar wat zijn dan wel de redenen om te gaan kajakken? Allereerst zorgt kajakken voor een leuke en effectieve training van bijna al je spieren. Naast de armspieren, schouders en borstpieren train je terwijl je aan het kajakaken bent ook minder voor de hand liggende spieren zoals de benen en buik. Daarnaast is kajakken een geweldige cardiotrainer waardoor je ook jouw hartspier traint. Bovendien wordt je fitter en wordt je uithoudingsvermogen steeds groter door regelmatig te kajakken. Daarnaast is kajakken een heerlijke activiteit om stress kwijt te raken. Het geluid van het kabbelende water en de frisse lucht zorgen dat jij helemaal tot rust komt tijdens het kajakken. Het varen in een kajak wordt door de rustgevende werking ook wel gezien als een vorm van sport die dicht tegen mediteren aanzit. De positieve invloed van kajakken op de mentale gezondheid is zelfs wetenschappelijk bewezen. Er komen door te kajakken stoffen vrij in de hersenen die voor een positief gevoel en goed humeur zorgen. Kajakken is een sport die je in jouw eigen tempo op kunt pakken maar je kunt er ook voor kiezen met een groep te gaan trainen. Een voordeel van deze sport is dat het nauwelijks blessuregevoelig is. Als dit je allemaal goed in de oren klinkt, is het de hoogste tijd om eens een club te zoeken waar je een proefles kajakken kunt nemen. We wensen je veel plezier en een goede vaart!

Heb jij wel eens gekajakt? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response