Nieuws

Kraamverlof man – Scandinaviërs hebben het beter voor elkaar

Joris1743 views
kraamverlof man

Na de bevalling van de partner heeft een werknemer recht op 2 dagen betaald kraamverlof (‘vaderschapsverlof’). Bovendien heeft de werknemer dan recht op 3 dagen ouderschapsverlof (partnerverlof). – Website Rijksoverheid

Deze twee zinnen vatten perfect samen hoe triest de situatie is voor mannen in Nederland die net vader zijn geworden. Amper vijf schamele daagjes kraamverlof voor de man, waar de vrouw minstens zes weken zwangerschapsverlof en tien weken bevallingsverlof krijgt. Dan hebben de Scandinavische mannen het een stuk beter voor elkaar. Lees rustig verder en probeer na het lezen niet meteen naar Zweden te verhuizen!

verlof man bij geboorte

Verlof mannen bij bevalling in Finland

Finland heeft het beste onderwijs ter wereld en ook qua familiezaken spannen zij de kroon. Mannen hebben recht op 54 werkdagen kraamverlof, oftewel bijna negen weken. Één tot achttien dagen kunnen gelijkertijd met de moeder worden opgenomen.

Kraamverlof man Denemarken

Denemarken is volgens onderzoek het gelukkigste land ter wereld en we kunnen daar moeilijk niet mee akkoord gaan, aangezien de man twee opeenvolgende weken kraamverlof krijgt binnen de eerste veertien weken. Daarbovenop mogen de vader en moeder 32 weken ouderschapsverlof verdelen onder elkaar, waaraan nog eens veertien weken aan toegevoegd kunnen worden!

verlof mannen bij bevalling

Kraamverlof man Noorwegen

Noorwegen doet daar nog een schepje bovenop. De papa en mama hebben recht op 49 weken ouderschapsverlof aan 100% salaris of 59 weken aan een loon van 80%. De man is wettelijk verplicht om hiervan veertien weken op te nemen, voor het kind drie jaar wordt. Wanneer dat kind trouwens geboren wordt, krijgt hij twee weken betaald verlof!

Kraamverlof man Zweden

De kans is heel groot dat de vaders onder ons bijna aan het janken zijn van ellende. Vijf miezerige daagjes kraamverlof in Nederland…Als je bijna depressief bent, lees dan niet verder want in Zweden hebben de ouders maar liefst recht op 480 dagen kraamverlof! De mannen zijn verplicht daarvan 90 dagen op te nemen, dit om het kraamverlof bij mannen te promoten. Ook de moeder moet minstens 90 dagen thuis blijven en de resterende dagen mogen worden verdeeld tussen beide partners. Het verlof voor mannen bij geboorte kan zowel in hele als halve dagen worden opgenomen en ze hebben hiervoor tijd tot het kind acht jaar is. Ohja, tijdens dit kraamverlof krijgen de ouders voor zo maar even 390 dagen 80% van hun salaris dat voor 2/3 door de werkgever wordt betaald en 1/3 via belastingen.

kraamverlof man
Afbeelding via Shutterstock

Als je na het lezen van dit artikel nog niet overtuigd bent om naar Zweden te verhuizen, bedenk dat je ook nog eens ongeveer 107 euro per maand aan kinderbijslag krijgt, tot het kind zestien is. Onderwijs is ook nog eens gratis van hun zesde tot en met de universiteit! De Nederlandse regering kan dus absoluut nog het een en ander leren van de Scandinavische landen. En anders is het tijd om massaal te emigreren! Waar wachten we nog op?

Joris
Geboren met een pen in de hand, wereldreiziger, foodie, sporter, filmfanaat en taalliefhebber.

Leave a Response