Muziek

Band van de week #2 Jack Johnson

Joris1737 views
Jack Johnson

Voor de Mannennieuws’ Band van de week bezoeken we deze week het zonnige Oahu in Hawaii, waar Jack Johnson op 18 mei in 1975 het levenslicht zag. Zijn vader Jeff was een bekende surfer, waardoor hij op vijfjarige leeftijd voor het eerst op een surfplank stond. Hij schopte het zelfs tot de finale van een befaamde surfwedstrijd, maar zijn carrière kwam na een ongeluk tot een abrupt einde.

Inspiratie

Gelukkig had Jack nog een ander enorm talent: muziek. Hij leerde voor het eerst gitaar spelen toen hij acht jaar was en vier jaar later begon hij met het schrijven van zijn eigen liedjes. Hij werd naar eigen zeggen enorm beïnvloed door onder meer Bob Dylan, Radiohead, The Beatles, Bob Marley en Neil Young, maar zijn favoriete artiest is Jimi Hendrix.

Muzikale doorbraak

Jack Johnson brak in 1999 door met het nummer “Rodeo Clowns”, dat hij zelf had geschreven en samen met de hip-hop band G. Love vocaal begeleidde. Dit gaf hem de nodige naambekendheid en twee jaar later bracht hij zijn eerste album uit. Brushfire Fairytales ging in de Verenigde Staten maar liefst meer dan een miljoen keer over de toonbanken. Over de jaren heen zouden vijf andere succesvolle albums volgen.

Persoonlijk leven

Jack Johnson is een atypische muzikant in de zin dat je amper negatieve artikels over hem vindt. In 2000 trouwde hij met zijn vriendin Kim, die hij in zijn universiteitsjaren had leren kennen. Ze hebben samen twee zonen en een dochter. Hij staat ook bekend voor het steunen van goede doelen, zo schonk hij $50.000 aan Japan na de aardbeving en tsunami in het noorden van het land. Twee jaar later schonk hij datzelfde bedrag aan de slachtoffers van Orkaan Sandy.

Hij is ook nog eens een begenadigd filmmaker en regisseerde reeds meerdere surf-films.

Natuurliefhebber

Hij is ook een bekende beschermer van het milieu. Samen met zijn vrouw startte hij de Jonhson Ohana Charitable Foundation en de Kokua Hawaii Foundation. Daarnaast worden hun tours sinds 2008 ook gekenmerkt door “greening”. Hiermee willen ze de milieu-impact van elke tour minimaliseren. Door te recycleren en composteren laten ze bijvoorbeeld geen afval achter. Ze sporen daarbovenop ook hun fans aan hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden door te carpoolen of per fiets naar hun concerten te gaan.

Stijl

Jack Johnsons gladde baritonstem en relaxte akoestische nummers hebben hem ontzettend populair gemaakt. Vooral vanwege zijn surfer image is hij enorm geliefd bij backpackers. Zijn muziek is dan ook ideaal om ergens op een exotisch strand met een biertje in je hand beluisterd te worden. Hij gebruikt ook regelmatig reggae en hip-hop zangstijlen waardoor zelfs het droevigste nummer vrolijk klinkt. Dit maakt Jack Jonhson tot de ideale artiest die je gerust elke dag kan beluisteren.

Top Drie nummers Jack Johnson

  • Sitting, waiting, wishing

Een heerlijk catchy nummer dat eindeloos op repeat blijft staan.

  • Upside Down

Opnieuw een vrolijk nummer dat instant een glimlach op je gezicht tovert.

  • You And Your Heart

Een heerlijke gitaarrif en bovendien kan je Jacks surftalenten zien in de videoclip!

Helaas staan er voor hem geen concerten gepland in Nederland, maar hou zeker zijn website in de gaten want je mag hem absoluut niet missen!

Joris
Geboren met een pen in de hand, wereldreiziger, foodie, sporter, filmfanaat en taalliefhebber.

Leave a Response