WonenLifestyle

Mediterrane planten die in Nederland overleven

Tom van Pinxteren580 views
Mediterrane planten

Met planten haal je gemakkelijk een stukje mediterrane sfeer in huis. Je denkt natuurlijk dat dit niet kan in Nederland. Toch wel! Er zijn een aantal planten voor zowel binnen als buiten die het prima volhouden in ons landje. In dit artikel behandelen we vier planten voor je eigen stukje Zuid-Europa in Nederland.

De Citroenplant

De citroen plant is afkomstig uit de Middellandse Zee-regio. Hij kan in Nederland zowel binnen als buiten leven. Zomers kan hij buiten neer worden gezet. In de winter wordt wel aangeraden om hem naar binnen te halen. De vorst is namelijk dodelijk voor de citroenplant. Hij is gebaat bij veel zon en een niet al te vochtige ondergrond. Het advies is om een schotel onder de pot te plaatsen. Zo kan het water weglopen uit de grond. De plant af en toe besproeien bevordert de aanmaak van de citroenen. De vruchten zijn eetbaar. Van de mediterrane tuinplanten is dit er zeker één om in huis te halen.

Mediterrane citroen planten

De sinaasappel plant

De sinaasappel plant komt uit hetzelfde werelddeel als de citroen. De gebruiksaanwijzing is praktisch hetzelfde. Geef hem matig water. Ook moet deze plant zowel binnen als buiten gehouden worden afhankelijk van de temperatuur. Veel zonlicht is essentieel voor een gezonde sinaasappel plant. Als je het goed doet kan je uiteindelijk sinaasappels uit je eigen tuin eten. Wie wil dat nou niet? Het is een mooie toevoeging aan je tuin met mediterrane planten.

Mediterrane planten

Olijfplant

Een olijfboom kweken in Nederland is lastig. Een plantje of klein boompje is echter wel een mogelijkheid. Met de juiste zorg is het een kwestie van tijd dat je eigen olijven aan het eten bent. De kunst is om een olijfboompje te kopen die in Nederland gekweekt is. Die is al een gewend aan het klimaat. Voor de echte uitdaging kan je ook een pit planten. De lente is hiervoor het beste seizoen. Het makkelijke van de olijfplant is dat je hem maar weinig water hoeft te geven. Het liefst zit hij in een kleine pot zodat er sterke wortels ontstaan. In de zomer kan de olijfplant in de tuin staan op een plek waar halfschaduw is. Inde winter moet hij wel naar binnen, want net als de andere mediterrane planten houdt hij niet van de vorst in Nederland. Het kan wel jaren duren voordat er echt vruchten groeien. 

Olijfboom mediterrane planten

De vijgenboom

De laatste van de mediterrane bomen en planten in dit artikel is de vijgenboom. Ook in dit geval is het van belang om matig water te geven. Te veel water verhindert de zuurstoftoevoer naar de wortels. Wat bijzonder is dat dit een van de weinige mediterrane planten is die winterhard is. In een erg strenge winter kan de vijgenplant wel bovengronds afvriezen. Echter groeit er in het voorjaar dan gewoon weer een plantje uit de grond. De vijgenboom houdt van zon en groeit het liefst op een beschutte plek tegen de muur.

Vijgenboom mediterrane

Al deze planten komen uit Zuid-Europa en groeien prime in Nederland. De potgrond van deze mediterranen moet nooit te nat zijn en ze houden bijna allemaal wel van een zonnetje. De vijgenboom hoeft zelfs niet binnen te overwinteren. Het is dus helemaal niet moeilijk om mediterrane planten in jouw huis te laten groeien. Heb je al groene vingers gekregen? Lees in het volgende artikel over vijf mannelijke groentes die je in je tuin kunt verbouwen.

Leave a Response