Nieuws

Milieubewust leven én bezuinigen op stroom? Ga over op LED lampen!

Danny Bijl1961 views
Led lampen

Het leven wordt niet altijd eenvoudiger als je ervoor kiest milieubewust te leven. Andere boodschappen, het scheiden van afval, het beperken van autogebruik… Allemaal zaken die een milieubewust leven wel goed, maar niet altijd even comfortabel maken. Toch kun je met je verlichting heel gemakkelijk een stuk milieubewuster gaan leven en tegelijkertijd ook nog eens lekker besparen op je stroomrekening! Wat bespaar je nou eigenlijk als je overstapt op LED-verlichting?

De aanschaf van LED’s

LED-lampen passen tegenwoordig ook prima in de bestaande fittingen van gloei- en spaarlampen. Daardoor hoef je niet meer overal nieuwe lampen of armaturen voor aan te schaffen als je overstapt op LED-verlichting. De aanschaf van een LED-lamp is wel vele malen duurder dan de aanschaf van een gloeilamp, maar dankzij de langere levensduur van de lamp betaalt die zich al vrij snel weer terug.

Zie je verschil?

Er is een duidelijk waarneembaar verschil tussen gloei- en spaarlampen, doordat spaarlampen opwarmtijd hebben – een tijd van één of enkele minuten waarin de lamp langzaam steeds iets feller licht gaat geven. Dit probleem heeft LED-verlichting niet, aangezien het geen opwarmtijd heeft. Vroeger waren veel mensen tegen LED-verlichting in huis omdat het te wit en te fel was. Met de moderne LED’s hebben we daar allang geen last meer van: ze geven nu precies hetzelfde licht wat we vroeger met gloei- en spaarlampen kregen. Tests hebben uitgewezen dat met de huidige LED-verlichting de meeste mensen geen verschil meer kunnen zien tussen de verschillende lampen.

Wat bespaar ik hiermee?

Natuurlijk draait het bij milieubewust leven niet alleen om het milieu, maar in dit geval ook om de portemonnee. Wat is de effectieve besparing van LED-verlichting in plaats van gloei- of
spaarlampen? Deze tabel laat dit duidelijk zien.

Besparen met ledlampen

Bron: www.worldthechanges.com

De levensduur van een LED-lamp is minimaal 50.000 uur. Daarom gaat de tabel uit van een brandperiode van alle lampen van 50.000 uur. Aangezien gloeilampen en spaarlampen minder branduren halen, moet je er dus over dezelfde periode meer aanschaffen. Daarnaast verschilt het gebruik ook aanzienlijk, waardoor je per lamp al een heel grote besparing kunt behalen. Tijdens de levensduur van een LED-lamp bespaar je ruim 523 euro ten opzichte van een gloeilamp en ruim 95 euro ten opzichte van een spaarlamp. Bedenk wel: deze besparing is per lamp die je vervangt. Vervang je dus alle lampen in huis, dan kun je zelf wel uitrekenen dat je vooral ten opzichte gloeilampen een enorme besparing kunt realiseren.

Milieubewust én zuinig met stroom

De enorme besparing die haalbaar is, maakt LED’s de ideale verlichting voor milieubewuste mensen: niet alleen is het beter voor het milieu omdat je minder stroom gebruikt, maar ook voor de portemonnee is het bijzonder voordelig. Wil je wel wat lampen vervangen, maar vind je het te duur om in alle ruimtes aan de slag te gaan? Vervang dan als eerste de lampen in ruimtes die je veel gebruikt, zoals woonkamer, badkamer, wc en slaapkamer. Verder kun je bewust de lampen inkopen op een plaats waar je er niet teveel voor betaald. Websites kunnen lampen vaak wat goedkoper aanleveren, zoals bijvoorbeeld Lampdirect. Hier vind je lampen van zeer goede kwaliteit tegen een voordelige aanschafprijs – zo kun je al direct beginnen met besparen.

Leave a Response