Reizen

De mooiste kastelen van Nederland

Tom van Pinxteren717 views
Mooiste kastelen van Nederland

De mooiste kastelen ga je waarschijnlijk niet zoeken in Nederland. Landen zoals Frankrijk staan erom bekend dat ze er helemaal vol mee staan. Toch zijn er in Nederland ook een aantal prachtige kastelen te vinden. Het zijn uitstekende locaties voor een weekendje uitje in het voorjaar. Lees in dit artikel waar je moet zijn.

Kasteel Ammersoyen, Gelderland

Het kasteel Ammersoyen hoort bij de mooiste kastelen van Nederland. De exacte bouwdatum van het gebouw is niet bekend, maar het moet rond 1300 zijn geweest. Het kasteel heeft vier torens, een voorburcht en gracht. Het lag ooit aan de rivier de Maas tot deze werd verlegd. Door de jaren heen is Ammersoyen meerdere malen belegerd. Toen het in 1873 eigendom van de katholieke kerk werd, werd het een klooster. Het kasteel in Gelderland is in goede staat en is geopend voor bezoekers. 

Ammersoyen

Kasteel Doorwerth, Gelderland

Mooie kastelen in Nederland moet je zoeken in het Oosten. Ook Kasteel Doorwerth is te vinden in Gelderland. Je kan er trouwen, bijeenkomen of je partijtje vieren. Ook is een gewoon bezoek natuurlijk mogelijk. Het oudste gedeelte van het kasteel stamt uit 1280. Verschillende adellijke families bewoonden Doorwerth. Tijdens de slag rond Arnhem ging een groot deel van het kasteel verloren. Inmiddels is het gelukkig weer hersteld en behoort het weer tot de mooiste kastelen in Nederland.

Mooiste kastelen Nederland Doorwerth

Het Muiderslot, Noord-Holland

In Noord-Holland staat een van de grootste kastelen van Nederland. Het Muiderslot stamt al uit 1280. Het is een sprookjesachtig plaatje. Het ziet er exact zo uit zoals je zou verwachten van een middeleeuws kasteel. De functie van het slot was verdedigen en toleisen namens Floris de vijfde. Overigens werd Floris ook in 1296 in de buurt van het Muiderslot. Een bezoek is absoluut de moeite waard. Zelfs al heb je Floris nooit gezien.

Mooiste kastelen Nederland, Muiderslot

Kasteel De Doornenburg, Gelderland

Weer een kasteel in het oosten van Nederland. De Doornenburg vind je op de Betuwe. Het is een van de grootste en best bewaarde kastelen van Nederland. Rond 1300 is het gebouwd. Het kan zijn dat het kasteel bekend voor komt. Zeker de ouderen zullen de televisieserie Floris nog wel kennen. Dit werd in 1968 in de Doornenburg opgenomen. Er werd gewerkt aan een bed & breakfast. Het is straks dus mogelijk om een kasteelovernachting te boeken in een van de mooiste burchten van Nederland. Uiteraard is een gewoon bezoek ook mogelijk.

Doornenburg mooiste kastelen

Kasteel de Haar, Utrecht 

Het grootste kasteel van Nederland ligt in Utrecht. Het werd in de 13e of 14e eeuw gebouwd, maar het huidige slot is in 1892 herbouwd. Een geweldig kasteel met indrukwekkende uitstraling. Zowel binnen als buiten is er van alles te zien. Zo kan je bijvoorbeeld heerlijk wandelen door de tuinen. Of het ook het mooiste kasteel van Nederland is moet je zelf maar bepalen. 

Kasteel de Haar

Mooie kastelen vind je dus ook in Nederland. Naast deze vijf pareltjes zijn er nog veel meer te vinden. Als het straks weer mooi weer is, zal een uitstapje naar een van de mooiste kastelen van Nederland niet tegenvallen. Ook zijn erbij al van deze gebouwen ook mooie tuinen of natuur te vinden om in te wandelen. Wil je liever in een kasteel verblijven? Lees dan in het volgende artikel welke je kan huren via Airbnb. Dat is pas een echte kasteelbeleving.

Leave a Response