Films & Series

Op safari vanaf je bank: 5 adembenemende natuurdocumentaires om mee te ontspannen

Redactie MannenNieuws1560 views

Een avontuurlijke safari door de nationale parken van Afrika, de jungle van Brazilië of de eindeloze ijsmassa van Antarctica is voor de meeste mensen een droom. Iets dat op je bucketlist staat, maar lang niet altijd (op korte termijn) haalbaar is. Gelukkig kun je zo’n droom tegenwoordig tot op zekere hoogte verwezenlijken vanaf je luie bank!

De afgelopen jaren zijn er adembenemende natuurseries geproduceerd die je meenemen op een reis naar de meest onherbergzame, maar prachtige natuurgebieden.

Mannennieuws.nl zet in samenwerking met Videoland vijf geweldige natuurdocumentaires op een rijtje die je een keer gezien moet hebben.

  1. Earth

De koning van de natuurdocumentaire is al enige tijd programmamaker BBC. De ene na de andere prachtige natuurdocu komt uit handen van de Britten, met Earth uit 2007 als één van de hoogtepunten. In deze natuurdocumentaire begin je in januari op de Noordpool, waar de ijsberen gevolgd worden. Via de Afrikaanse olifant beweeg je langzaam naar de Zuidpool in december, waar het leven van de bultrugwalvis wordt getoond.

De productie van Earth nam vijf jaar in beslag en was op het moment van release de duurste natuurdocumentaire ooit gemaakt met een budget van ruim veertig miljoen pond. Dat geld is goed besteed, want ieder shot is een schot in de roos en al na een paar minuten word je totaal opgeslokt door de adembenemende omgeving. De voice-over is van Patrick Stewart, bekend van onder meer Star Trek.

Earth

Earth

Bekijk Earth bij Videoland.

  1. Richard Hammond in de natuur

Een natuurdocumentaire met een compleet andere insteek dan Earth is Richard Hammond in de natuur. In deze natuurdocu ga je mee met de populaire Top Gear-presentator, die zijn jeugddroom laat uitkomen door de jungle in te gaan en alle dieren waar hij als jongetje al over las te fotograferen.

De serie is een leuke combinatie van de humor van Hammond met de wilde en majestueuze natuur van de jungle.

Hoewel Richard Hammond in de natuur een stuk luchtiger is dan bijvoorbeeld Earth, is de humor van Hammond aanstekelijk en ervaar je een prachtig persoonlijk verhaal in adembenemende natuur.

Bekijk Richard Hammond in de natuur bij Videoland.

  1. Holland, natuur in de delta

Mocht je denken dat Nederland maar weinig te bieden heeft als het aankomt op natuurschoon, dan is Holland, natuur in de delta dé film voor jou. Na het daverende succes van De nieuwe wildernis, vormt Holland, natuur in de delta het succesvolle vervolg.

De focus in deze natuurdocumentaire ligt op het leven rond de rivieren en kustgebieden van ons land. Van scholen vissen tot zeearenden en van bevers tot slangen: Nederland heeft veel meer natuur dan je voor mogelijk hield.

De beelden laten op een prachtige wijze zien hoe dieren in ons land leven. Met de stemmen van Carice van Houten en Bram van der Vlugt leer je over inheemse dieren die je misschien nooit had verwacht in Nederland. Eén ding is zeker: na het zien van Holland, natuur in de delta, kijk je nooit meer op dezelfde manier naar een dijk, rivier of kustgebied in ons land.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=JyBuEKW2dlE

Bekijk Holland, natuur in de delta bij Videoland.

  1. Life Stories

In de natuur heerst de wet van de voedselketen. Bijna ieder dier is zowel een jager als een prooi. Alleen de sterkste diersoorten staan bovenaan de keten: onder meer de mens en leeuw. Life Stories is het verhaal dat om deze voedselketen draait. Het toont hoe diverse dieren, van kleine vissen tot olifanten, eten vinden, communiceren en overleven in de woeste natuur.

Life Stories onderscheidt zich door de nadruk te leggen op het gedrag van de dieren. Met inmiddels elf natuurdocumentaires van ieder ongeveer drie kwartier, leer je over kleine, grote, bekende en onbekende dieren hoe zij dagelijks moeten zien te overleven. Je ziet de hardheid van de natuur, maar ook de pracht ervan.

Bekijk Life Stories bij Videoland.

  1. The Penguin King

In een lijstje over natuurdocumentaires mag een docu met de stem van David Attenborough natuurlijk niet ontbreken. De stem van de inmiddels 91-jarige bioloog is onlosmakelijk verbonden met het genre en gelukkig kunnen we dan ook nog regelmatig genieten van zijn documentaires. Eén van zijn natuurdocumentaires is The Penguin King, een pareltje over het leven van een koningspinguïn.

Het bijzondere aan deze film is dat het leven van één individu gevolgd wordt, die opgroeit van een puber tot verstandige vader. Gedurende enkele jaren zie je hoe het leven van de pinguïn soms bedreigd wordt, de ontberingen die hij moet doorstaan, maar ook hoe hij de liefde van zijn leven vindt en een gezinnetje sticht.

Pinguïns maken vaak iets bijzonders los bij mensen. Niet alleen vanwege hun schattige uiterlijk, maar ook door hun gedrag. De dieren zijn monogaam, krijgen maar één kind per keer en roepen met hun soms ietwat onhandige loopje een hoop sympathie op. Dat is niet anders wanneer je The Penguin King kijkt.

Bekijk The Penguin King bij Videoland

Deze lijst kwam tot stand in samenwerking met Videoland. Alle genoemde natuurfilms kunnen bij Videoland bekeken worden.
Leave a Response