Films & Series

Saw: één van de meeste gruwelijke films ooit komt terug!

David1444 views

De Hall of Fame van films zou je kunnen onderverdelen in verschillende categorieën. Zo hebben we de all-time toppers, zoals The Shawshank Redemption, Inception, Fight Club en Saving Private Ryan in deze categorie. Dan hebben we ook nog een lijstje met legendarische filmseries, zoals de Godfather-trilogie, Lord of the Rings en de Matrix-trilogie.

Tenslotte is er nog één andere categorie: het zijn niet de beste films, maar eigenlijk kent iedereen ze. Sommige zijn bekend omdat ze heel grappig zijn, andere omdat ze simpelweg gruwelijk zijn. In die laatste categorie valt de Saw-serie: de film waarin het psychopatische mannetje Jigsaw mensen kidnapt en gruwelijke opdrachten laat uitvoeren om vrij te komen.

Na zeven jaar van afwezigheid krijgen we dit jaar eindelijk weer eens een nieuwe Saw-film voorgeschoteld, en de voortekenen zijn goed.

Saw.. hoe zat het ook alweer?

De films uit de Saw-serie draaien grotendeels om één persoon: John Kramer, een oude man met een hersentumor die ook wel bekend staat als Jigsaw. Hij ontvoert personen en laat ze meedoen aan een ‘spel’ of ‘puzzel’. Om te overleven, moeten ze gruwelijke opdrachten uitvoeren. Voorbeelden zijn een eigen voet afzagen, met blote handen iets uit een kom zuur pakken of een ander slachtoffer vermoorden.

Hoewel de opdrachten erg gruwelijk zijn, is Saw toch niet helemaal een standaard smerige horror.

Boodschappen draagt Jigsaw vaak met behulp van oude cassettes over aan zijn slachtoffers. De seriemoordenaar is met name erg herkenbaar dankzij zijn witte clownsmasker, terwijl zijn handlangers meestal een varkensmaster dragen. Hoewel de opdrachten erg gruwelijk zijn, is Saw toch niet helemaal een standaard smerige horror. Er zit wel degelijke enige diepgang in de films en de slachtoffers zijn niet constant bezig met de gruwelijkheden.

Nee, Saw-films zijn zeker niet voor mensen met een zwakke maag.

Saw: Legacy, wat kunnen we verwachten

Na zeven jaar kunnen we in oktober 2017 eindelijk weer eens genieten van een echte Saw-film. We weten nog niet al te veel over Saw: Legacy. Wel is bekend dat de film in november van 2016 al volledig gefilmd is en op dit moment nog in de post-productiefase zit. Verder is duidelijk dat de half-Nederlands half-Canadese Laura Vandervoort een hoofdrol krijgt, evenals de vrij onbekende Mandela Van Peebles, eveneens met Nederlands bloed. Alles wijst erop dat ook Jigsaw weer in enige vorm zijn opwachting gaat maken, hoewel ook hier het vooral gissen is hoe het verhaal eruit gaat zien.

Gezien de laatste films uit de serie het minder goed deden dan gehoopt, zou er eerst helemaal geen Saw-film meer komen. Het is dan ook niet zo maar dat de laatste film maar liefst zeven jaar geleden in de bioscoop te zien was.

Hoewel een deel van het team van de vorige films ook bij Saw: Legacy aan het werk is, lijkt er wel een frisse wind te waaien bij de productie. De Spierig Brothers, twee jonge, maar getalenteerde broers, gaan de film regisseren. Charlie Clouser, de componist van de vorige films en ook Saw: Legacy, heeft al aangegeven dat de broers het anders aanpakken en een erg duidelijke visie hebben op de film.

Het kan natuurlijk nog alle kanten op, maar wij willen de film toch zeker een kans geven.

 

Hoofdfoto en foto bloed op hout afkomstig van Shutterstock

Leave a Response