Uiterlijk

Scheren met een gevoelige huid: 5 tips

David1 comment2582 views

Tenzij je een man bent die een woeste baard laat staan, ontkom je er niet aan dat je je zo nu en dan moet scheren of de baard moet trimmen. Heb je een gevoelige huid, dan is dat geen pretje. Er ontstaan snel wondjes, de huid is droog en schilferig of zelfs uren na het scheren nog geprikkeld.

Veel mannen hebben zo nu en dan last van een gevoelige huid. Met name rond de winter komt het vaak voor, omdat je huid in deze periode sneller droog en pijnlijk wordt van de kou. Gelukkig zijn er allerlei manieren om scheren met een gevoelige huid toch een prettige ervaring te maken. Mannennieuws.nl zet vijf tips hiervoor op een rijtje.

1. Goed scheerschuim – ook als je elektrisch scheert

Het gebruik van scheerschuim wordt door de meeste mannen geassocieerd met nat scheren, maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. Ook met een elektrisch scheerapparaat kan het gebruik van scheerschuim geen kwaad, ook al is het niet altijd essentieel.

De meeste scheerapparaten zijn watervast en kunnen dan ook prima omgaan met scheerschuim. Kies het liefst voor scheerschuim dat gemaakt is voor de gevoelige huid. Dit schuim maakt de baardharen zachter (en dus makkelijker af te scheren) en behandelt direct de gevoelige huid.

Twijfel je nog of je droog of nat moet scheren? Check dan ook dit artikel.

2. Aftershave en/of gezichtscrème

Bij het scheren, zowel elektrisch als met een normaal mesje, krijgt je huid per definitie aardig wat te verduren. Met name bij het gebruik van een mesje worden de poriën op de huid enigszins opengetrokken. Het scheren zelf heeft ongeveer hetzelfde effect als uitgebreid met je nagels over je gezicht krabben. Het is dan ook normaal dat je huid iets gevoeliger en droger is na het scheren.

Doe je hier niets tegen, dan kun je hier vrij snel problemen mee krijgen. Het is daarom goed om na het scheren altijd je gezicht te wassen met koud water. Dit sluit de poriën, wat pukkeltjes voorkomt. Gebruik daarna een goede aftershave en/of gezichtscrème die je huid hydrateert en tot rust brengt.

3. ’s Avonds scheren

Na het scheren is het goed als de huid wat tijd krijgt om te herstellen. Direct na het scheren kan de huid zichtbaar wat droog en zelfs rood zijn. Door ’s avonds te scheren geef je het gezicht de hele nacht om weer te herstellen, zodat je er ’s ochtends niets meer van merkt.

Dit is met name een goede optie wanneer je geen snelle baardgroei hebt. Heb je na een nacht slapen alweer een stoppelbaard, dan is deze oplossing helaas niet de beste optie.

4. Bespaar niet op scheerapparaat

Scheer je elektrisch, dan kan het model van het scheerapparaat een grote invloed hebben op het welzijn van je huid. Goede scheerapparaten belasten de huid zo min mogelijk, waardoor je niet zo maar problemen krijgt met een gevoelige huid. Bij goedkopere modellen wordt er vaak een stuk meer over de huid geschraapt, wat problemen in de hand werkt.

Ga je een scheerapparaat kopen, kijk dan altijd goed naar de scheerkop en lees reviews om te weten wat andere mensen vinden van dit apparaat. Er zijn ruim voldoende elektrische scheerapparaten beschikbaar die de huid niet onnodig aantasten.

5. Goede algemene hygiëne

Wanneer je eenmaal problemen hebt met je huid, kunnen deze zich vaak vrij eenvoudig verspreiden over de rest van het gezicht en de hals. Zorg ervoor dat de huid altijd goed schoon is. Dit voorkomt pukkeltjes en verkleint de kans op andere irritaties en gevoeligheden. Let goed op haartjes die een beetje ingegroeid raken en verwijder deze met een pincet. Het haartje groeit vanzelf terug, maar nu zonder de klachten.

1 Comment

  1. De juiste scheerschuim en creme gebruiken is ook belangrijk. Proraso heeft een scheercreme die geen irritatie veroorzaakt en een scheerschuim die ideaal is voor gevoelig huid.

Leave a Response