Vrouwen

Vrouwen met macht en schoonheid: een top 5

David1133 views

We kennen Angela Merkel en Margaret Thatcher: invloedrijke en machtige vrouwen uit respectievelijk de Duitse, Engelse en samen wereldpolitiek. Krachtig en onder veel groepen populair, maar er is meer dan deze twee iconen.

Sommige vrouwen lijken namelijk het complete pakket te hebben: ze zijn machtig, hebben invloed en zijn ook nog eens beeldschoon. Vaak zijn het juist niet vrouwen die zich hebben verbonden aan een politieke beweging, maar die in verschillende velden uitblinken en zo een grote invloed hebben op de wereld.

Mannennieuws kijkt naar vijf vrouwen die dit hebben: ben je het eens met onze top 5?

5. Elle Fanning

Lange tijd leek haar oudere zus Dakota de nieuwe Angelina Jolie/Jennifer Aniston/Julia Roberts te worden, maar het lijkt er steeds meer op dat Elle Fanning een meer glansrijke carrière in het verschiet heeft. De 19-jarige actrice speelde onder meer in Super 8 en Malificient en laat zich ook zien als model. Belangrijker nog voor dit artikel, spreekt ze zich ook regelmatig uit over allerlei problemen die ze tegenkomt rond onder meer gelijke rechten en de positie van vrouwen.

Het heeft ertoe geleid dat Fanning al voor haar twintigste een flinke groep volgers heeft opgebouwd en snel in aanzien wint. Zoals het er nu uitziet, wordt Fanning een icoon van de komende twintig jaar en misschien wel meer.

 

#fbf to the L’Oréal beach for @madamefigarofr #lorealista ?: @damon_baker

Een bericht gedeeld door Elle Fanning (@ellefanning) op

4. Beyoncé

Op de eerste plek een topzangeres en model. Ze wordt wel eens de nieuwe koningin van de pop genoemd, maar het mag duidelijk zijn dat Beyoncé net iets meer te bieden heeft dan haar ‘voorganger’ Madonna. Waar Madonna vooral bekend staat als een enigszins arrogante primadonna, blinkt Beyoncé op net wat meer uit dan haar looks en zangkunsten. Het heeft ertoe geleid dat ze vrijwel geen tegenstanders heeft, wat toch vrij bijzonder te noemen is in de huidige wereld als publiek figuur.

Beyoncé laat zich met name in recente jaren zien in publieke discussies en schuwt kritiek hier niet. Ze heeft zich meermaals uitgesproken voor onder meer homorechten, tolerantie, gelijkheid in salaris en heeft miljoenen weggegeven aan talloze goede doelen. Tegelijkertijd is ze de meest succesvolle artiest van haar generatie en een sekssymbool in de westerse wereld. Dat allemaal, zonder dat het afdoet aan haar geloofwaardigheid.

Een bericht gedeeld door Beyoncé (@beyonce) op

3. Jean Liu

Misschien niet direct een bekende naam, maar wel een grote naam. Jean Liu, Chinese naam Lui Qing, is een Chinese zakenvrouw. Ze is de dochter van Lenova-oprichter Liu Chuanzhi, maar is het succes van haar vader misschien nog wel overstegen.

Liu werkte lange tijd bij de Aziatische tak van Goldman Sachs, een prestigieuze financiële instelling, waarbij de topmannen en -vrouwen niet zelden hoog in het bedrijfsleven en de politiek terecht komen. Ze werd hier eindverantwoordelijk van de Aziatische afdeling, waarna ze Didi Chuxing oprichtte. Dit is tegenwoordig het grootste transportbedrijf te wereld, waarmee het meer dan zeven miljoen banen heeft gecreëerd.

De nog altijd pas 39-jarige Liu is de grote baas, en ook nog eens geen verkeerde verschijning.

2. Taylor Swift

Goed, je kunt van Taylor Swifts muziek vinden wat je wil, feit is dat ze inmiddels een gigantische invloed heeft. Die invloed zit met name bij meisjes en jonge vrouwen, maar is wel zó groot, dat onder meer Forbes haar ziet als één van de meest invloedrijke vrouwen ter wereld.

De 28-jarige zangeres was al op jonge leeftijd veel bezig met goede doelen, non-profitorganisaties en politiek. Dat heeft haar tegenstanders opgeleverd, maar ook invloed. Ze zet zich hierbij voornamelijk in voor onderwijs en onderzoek naar (kinder)ziektes. Dat, terwijl ze ook hit na hit aflevert.

1. Emma Watson

Emma Watson is bekend geworden van de Harry Potter-films, maar inmiddels zoveel meer dan Hermione Granger. Van de drie sterren van de films is Watson zonder twijfel de gene die het verst is gekomen. Ze speelt hoofdrollen in grote producties, maar heeft misschien een nog grotere carrière in het verschiet in de politiek en activisme.

Watson houdt er sterke meningen op na op het gebied van feminisme, tolerantie en andere politieke onderwerpen. Vanzelfsprekend is ze daarom niet zonder kritiek of controverse, maar toch is ze objectief gezien eigenlijk nog nooit door de mand gevallen. De intelligente Watson ging na de Harry Potter-films studeren en is inmiddels onder meer een ambassadeur voor vrouwen bij de VN en speelde een bijzonder grote rol tijdens de eerste fase van #metoo.

Hoewel veel mensen misschien wat moe worden van deze discussie en het soms wat ver wordt doorgevoerd, staat buiten kijf dat de beweging belangrijk is gebleken voor de westerse entertainmentindustrie en de algehele discussie.

Leave a Response