WonenLifestyle

Waarom slapen mannen met hun matras op de grond?

Dion1862 views
Eigenlijk is een bedframe onnodige luxe, vinden sommige mannen.

Beste mannen die niet samenwonen met een partner: vrouwen praten achter jullie rug om over het feit dat je geen bedframe hebt, maar gewoon met je matras op de grond slaapt. Het is maar waar je je druk over kunt maken natuurlijk, maar vrouwen vragen het zich hardop af: waarom slapen mannen met hun matras op de grond?

Onnodige luxe

Laten we beginnen met een onomstotelijk feit: als je een matras hebt, heb je het belangrijkste deel van een bed al in huis. Leuk, zo’n bed frame of boxspring, maar daar kun je niet op slapen. Als je moet kiezen tussen geld uitgeven aan een goed matras, zoals die van een specialist als matrasaanhuis.nl, of een goedkoop, dun matras met budgetruimte voor een bed eromheen kies je toch echt voor het eerste. Dan maar iets meer moeite doen om op te staan, want gaan liggen is natuurlijk gewoon een kwestie van je op het matras laten vallen. Het bedframe is bij een beperkt budget nu eenmaal onnodige luxe.

Muisstille ondergrond

Een ander, uitstekend argument om je matras op de grond te leggen en het bedframe te laten zitten is dat een matras geen geluid maakt. Je weet wel wat we bedoelen. Dat je gewoon lekker lang los kunt met je partner zonder dat de buren aan het ritmische gepiep en gekraak kunnen horen wat er gaande is bij jullie. Vooral ook handig als ze gezien hebben dat je een andere gast over de vloer hebt dan normaliter. Dat het risico bestaat dat je wanneer het erop zit opeens aan de andere kant van de kamer bent neem je natuurlijk gewoon op de koop toe. Gewoon omdraaien en nog een keer aan de slag om weer op de originele plek terug te komen.

Eigenlijk moet een matras ook aan de onderkant kunnen ademen.

Filter voor oppervlakkigheid

Je matras op de grond leggen in plaats van op een bed schijnt voor sommige mannen ook te werken als een soort filtermechanisme tegen oppervlakkigheid. Omdat het wat armoedig oogt, zijn er potentiële partners die erop kunnen afknappen. Als ze zien, of in ieder geval de indruk krijgen, dat je niet dik in de slappe was zit en het hoeft niet meer voor hen, dan weet je ook meteen wat voor vlees je in de kuip had. Niet iemand die echt voor jou wil gaan om wie je bent.

Gebrek aan ruimte

We zijn niet allemaal groot behuisd. Mannen die met hun matras op de grond slapen, zijn vaak jongere mannen wiens ruggen de relatief grote krachtsinspanning om op te staan nog aankunnen. Jonge, alleenstaande mannen kunnen nog student zijn, of net aan het begin van hun werkende leven staan. Dan kan het de woonruimte beperkt blijft tot één kamer of een studio. Het voordeel van het hebben van een enkel een matras, is dat je deze als je hem niet gebruikt overeind tegen de muur kunt zetten, waardoor je een hoop extra ruimte creëert. Het is dus voor mannen in een bepaalde levensfase simpelweg ook praktisch om geen bed te hebben.

Is een bed wel de standaard?

We kunnen het ook eens omdraaien: hoe normaal is een bed op poten? Natuurlijk zijn we in de Westerse wereld gewend aan een volwaardig bed als de standaard, maar betekent dat ook dat dat dé manier is om te slapen? Er zijn een hoop landen waarin veel mensen ook gewoon zonder bed overleven. Velen van hen vinden ook gewoon een partner die niet afknapt op het ontbreken van vier poten onder dat matras. In Japan is de shikibuton heel normaal, rustgevend en comfortabel. Als je die ziet is het in feite ook niet meer dan een matras op de grond.

Goede reden om toch voor een bed te gaan?

Alles bij elkaar gezien lijkt het alsof we prima zonder een bedframe kunnen en voldoende hebben aan enkel een comfortabel matras. En dat is in principe ook wel zo, maar er is één voorname reden waarom een bed een verbetering zou zijn. Je transpireert namelijk in je slaap, vooral als je ziek bent. Een matras dat op de vloer ligt, kan van de onderkant niet ademen. Een matras dat op een lattenbodem of een andere luchtdoorlatende bodem ligt wel. Je matras blijft dus langer schoon en bruikbaar als het op een bed ligt. Natuurlijk heeft de doorgewinterde man hier ook wel een trucje voor om het argument te weerleggen: elke dag je matras omdraaien zodat het overdag kan luchten. Dat betekent wel dat je elke ochtend je matrashoes (die je toch op z’n minst wél gebruikt) af moet halen en ’s avonds er weer op moet doen. Ben je lui ingesteld, en dat zijn wij mannen soms ook, dan kies je daar niet voor. Zit je er niet mee om dit ritueel dagelijks te moeten uitvoeren, dan blijft je gewoon lekker koppig, zoals wij dat ook kunnen. Laat die vrouwen maar zeuren. Zoek je de gulden middenweg, dan bestaan er daadwerkelijk lattenbodems voor op de grond. Probleem opgelost.

Leave a Response