LifestyleGadgets

Waarom steeds meer bedrijven cryptovaluta accepteren

Dion912 views
De Bitcoin en andere crypto's als Ethereum winnen terrein bij bedrijven door de lagere kosten en de hogere veiligheid, waaraan de blockchain-technologie bijdraagt.

Cryptovaluta winnen steeds meer terrein de laatste jaren. Naast het welbekende Bitcoin zijn er inmiddels al zo’n 1500 cryptobetaalmiddelen in omloop, waarvan verder de bekendste Ethereum, Ripple, Litecoin en Zcash zijn. Voor veel consumenten lijkt het concept nog gebakken lucht te zijn, maar in de praktijk blijkt dat bijzonder mee te vallen. Niet alleen zijn vroege instappers er rijk mee geworden; steeds meer bedrijven kiezen ervoor om cryptovaluta te accepteren als betaling. Waarom zou je als ondernemer je laten betalen met iets dat niet tastbaar is? Wel, daar zijn een aantal goede redenen voor.

Het kost ze minder

Een van de redenen waarom crypto de toekomst kan hebben, is simpelweg dat het ondernemers minder kost om transacties van cryptovaluta te accepteren als betaling. Nu moeten bedrijven hun bank betalen voor pintransacties en banktransacties, kosten die niet verwaarloosbaar zijn maar waar een levensvatbaar bedrijf moeilijk onderuit kan komen.

Overal evenveel waard

Fijn die euro, waarmee je in een aanzienlijk deel van Europa letterlijk met gelijke munt kunt betalen. Maar kom je in een land buiten de Eurozone, dan moet je in de meeste gevallen met de lokale valuta betalen. Dan krijg je te maken wisselkoersen die ongunstig kunnen zijn. Dit is niet het geval met crypto, de erkenning van de waarde is universeel. Bij veel crypto’s wordt gebruik gemaakt van zogenaamde blockchain-technologie, die ervoor zorgt voor transparantie wat betreft waarde en transacties van de crypto. Internationale bedrijven in de e-commerce plukken hier in het bijzonder de vruchten van.

Eigen bank spelen

Banken zijn handige instellingen om je geldzaken mee te regelen, maar hun diensten zijn natuurlijk niet gratis. Toch neem je ze af om ervan verzekerd te zijn dat je geld veilig opgeborgen staat. Crypto stelt je in staat om zelf je ‘geld’ in bewaring te houden, zonder dat je er kosten aan hebt en toch gewoon veilig.

Het is veiliger

Transacties van cryptovaluta zijn veiliger dan de huidige transacties van ‘echt’ geld zoals we die gewend zijn. Het overmaken van grote bedragen gaat een stuk sneller, waardoor er veel minder fout kan gaan. De transacties zijn onomkeerbaar, waardoor fraude door middel van storneringen niet meer gepleegd kan worden. Een instrument om een internationale beveiligingsstandaard te handhaven zoals PCI-DSS is bij cryptovaluta niet nodig. Ook is crypto een goede vervanger voor de creditcard. In markten waar creditcards niet beschikbaar zijn, of waar bovengemiddeld veel fraude gepleegd wordt, kunnen bedrijven door het accepteren van cryptovaluta als betaling enorm veel terrein winnen dat anders niet of alleen met hoge kosten en grote risico’s genomen kan worden.

Het kan snel omgezet worden naar euro’s

Fysieke winkels die uit klantvriendelijkheid crypto willen accepteren, hebben er vaak meer aan om uiteindelijk hun geld in euro’s te krijgen. Zij kunnen voor het betalingsverkeer met crpyto gebruik maken van een betaalprovider zoals BitKassa, Mollie, BitPay en Coinbase. Deze kunnen na de betaling de waarde automatisch omzetten naar euro’s en storten op de betaalrekening.

Hoe kom ik als consument aan crypto?

Er zijn feiten en fabels over cryptovaluta, die de gewone man er wel eens van willen weerhouden om de stap naar crypto te maken. Wil je wel graag als consument aan boord springen wat betreft het bezit en gebruik van cryptovaluta, dan moet je ‘echt’ geld omzetten in cryptogeld. Dit kun je online regelen. Zo koop je bijvoorbeeld Ethereum crypto via Satos.nl, evenals de andere in dit artikel genoemde cryptovaluta. Deze worden na aanschaf bewaard in een soort account dat je via een app of computerprogramma kunt beheren.

Leave a Response