Featured

Wanneer schakel jij de deurwaarder in?

Redactie MannenNieuws1009 views
Deurwaarder inschakelen

Het blijft een dilemma; wanneer schakel jij een incassobureau of een deurwaarder in als de klant maar niet betaalt. Aan de ene kant zegt alles in je dit onmiddellijk te doen, aan de andere kant is er ‘iets’ dat je tegenhoudt. Bovendien ben je bang dat de relatie met de klant voorbij is als je besluit een incassokantoor of deurwaarder in te schakelen. Dit hoeft echter bepaald niet altijd zo te zijn.

Hoe lang wacht jij?

Hoe lang wacht jij voor je de telefoon pakt en een incassobureau of een deurwaarder belt? Te lang waarschijnlijk, want dat is een beetje de trend binnen ondernemersland. En nog iets; maak jij werk van een nota van een paar tientjes, of laat je dit zitten? Vaak kun je wel al bij een incassobureau terecht met een vordering van enkele tientjes.

Gemiddeld pas na 77 dagen

Zoals gezegd: we wachten te lang met het inschakelen van een incassobureau. En dat terwijl dit de kans op succes aanzienlijk kleiner maakt. De wettelijke betalingstermijn van dertig dagen wordt met de jaren vaker overschreden. “Gemiddeld genomen betalen Nederlandse bedrijven hun rekening pas na 77 dagen. Veel te laat dus, en als startende ondernemer kun je daardoor behoorlijk in de problemen komen”, aldus Jurgen Zuurman van De Voordeligste Deurwaarder. De deurwaarder wordt vaak na drie maand ingeschakeld. Wacht ook niet langer. Je hebt gewoon recht op je geld en negentig dagen is toch al behoorlijk coulant. En bovendien: jij als opdrachtnemer heb je toch ook gewoon aan je afspraken gehouden?

Een niet-betalende klant is geen klant

Als voornaamste reden nog langer te wachten met het inschakelen van professionals die het geld voor je kunnen incasseren geven ondernemers aan dat ze dus vooral vrezen voor de relatie met de klant. Maar: wat is je die klant eigenlijk waard als er geen bereidheid is om de rekening te betalen? Niets toch. Of zoals veel geleerden al hebben gezegd: een niet-betalende klant is eigenlijk helemaal geen klant. Het is dus allesbehalve vreemd een deurwaarder in te schakelen. Sterker nog: je hebt het grootst mogelijke gelijk van de wereld.

Kosten worden doorberekend

Over de kosten kun je afspraken maken met het incassobureau en vaak worden de kosten doorberekend naar de debiteur. Heb je vaker met wanbetalers te maken, dan is het soms ook mogelijk een langdurige relatie met het incassobureau aan te gaan in de vorm van iets dat lijkt op een abonnement. Vaak spreekt de specialist in het incasseren van geld een betalingsregeling af en wordt in termijnen betaald. En – wellicht verrassend- vaak blijft de klantrelatie gewoon bestaan.

Leave a Response