Featured

Je zelfvertrouwen vergroten: 12 praktische tips

Danny Bijl1788 views
Tips om je zelfvertrouwen te vergroten

Je voelt je onzeker op je werk, niet op je gemak bij je vrienden, en het vertrouwen in jezelf zakt tot diep over je enkels weg wanneer je een vrouw ontmoet. Een gebrek aan zelfvertrouwen is geen pretje vandaag de dag. Onze maatschappij is enorm prestatiegericht. De tweedeling winners en losers wordt maar al te vaak gehanteerd. Of dat terecht is? Nee, want niemand is een loser. Veel hangt af van de manier waarop je naar jezelf en het leven kijkt. Iedereen kan zijn zelfvertrouwen vergroten. Maar dat betekent wel dat je moet werken aan je zelfvertrouwen.

Eigenwaarde

Bij het hebben van zelfvertrouwen speelt een gevoel van eigenwaarde een belangrijke rol. Als je gelooft in jezelf, presteer je beter. Je wilt de wereld laten zien waartoe je in staat bent. “Een balans tussen vaardigheid en waardigheid”, aldus psycholoog Robert Haringa

Werken aan zelfvertrouwen, 12 tips:

1. Concentreer je op je sterke eigenschappen
Er zijn bepaalde dingen waar je goed in bent en talent voor hebt. Benut die vaardigheden, ontwikkel die talenten. Daarmee aan de slag gaan, versterkt je gevoel van eigenwaarde.

2. Heb vrede met je minder sterke kanten
Je kan nu eenmaal niet overal goed in zijn. Laat het rusten. Sommige talenten zijn misschien wel aanwezig maar zijn nog niet wakker, verspil geen energie aan die ‘slapende’ talenten.

3.Wees aardig voor jezelf
Net zo zeer als je graag een compliment ontvangt van een ander, kan je dat ook aan jezelf geven. “Goed gedaan jochie”, mag je best eens tegen jezelf zeggen.

4.Accepteer dat je fouten maakt
Fouten maken hoort bij het leven. En ze zijn nog nuttig ook, want je kunt er een hoop van leren.

5.Je bent niet perfect
Niemand is perfect. Perfectionisme is een brug te ver op je pad naar meer zelfvertrouwen. Daarnaar streven ondermijnt dit juist.

6.Neem de tijd
Werken aan je zelfvertrouwen kost tijd. Wees niet ongeduldig, bedenk dat je bezig bent aan een proces waarin je zelfvertrouwen langzaam maar gestaag groeit.

7.Weet wat je wilt
Ga voor je zelf na wat je belangrijk vindt in je leven en probeer dat na te streven.

8.Je bent uniek
Geen mens is hetzelfde. Wat jou speciaal maakt is het feit dat jij degene bent die je bent. Daar mag je best trots op zijn.

9.Laat jezelf horen
Kom uit voor je mening. Geef blijk van je kennis.

10.Luister naar de ander
Toon interesse in andermans verhalen. Hij of zij zal je luisterend oor waarderen. Die waardering doet je zelfvertrouwen goed.

11.Leer van de ander
Maak er geen probleem van als een ander iets beter kan dan jij. Sta open voor zijn of haar talenten en doe er je voordeel mee, leer ervan.

12.Daag jezelf uit
Doe iets spannends, haal je dagelijkse patroon eens helemaal door de war. Het feit dat je een uitdaging durft aan te gaan, geeft je zelfvertrouwen een positieve impuls.

Zelfvertrouwen opbouwen is geen onmogelijke opgave. Begin bij jezelf en waar je op dit moment staat. Gebruik de tips als leidraad. Kijk ook eens in de spiegel en koester vooral de gedachte dat je net zo uniek en waardevol bent als ieder ander.

Leave a Response