Films & Series

Babylon Berlin: dé nieuwe hitserie over de wilde jaren ’20 van Berlijn

David1730 views
Babylon Berlin

We kennen de eerste helft van de twintigste eeuw als een periode van oorlog en conflict, maar er was meer onder de horizon in deze tijd. Zo stonden de jaren twintig in het teken van economische vooruitgang, culturele ontwikkeling en een meer liberale levenshouding. In Noord-Amerika spreekt men van de Roaring Twenties, in Frankrijk van de Années Folles (Gestoorde Jaren) en in Duitsland van de Goldene Zwanziger (Gouden Twintig).

De nieuwe serie Babylon Berlin speelt zich af in deze hectische periode en is vanaf 14 oktober te zien bij online streamingdienst Videoland

Duitsland, dat als verliezer opkrabbelde na de Eerste Wereldoorlog, ging hard mee in de trend van culturele, seksuele, artistieke en economische vooruitgang. Het was echter ook een wilde periode waarin (georganiseerde) criminaliteit hoogtij vierde en men maar al te makkelijk op het verkeerde pad terecht kwam.

Babylon Berlin: duurste niet-Engelse productie ooit

Babylon Berlin is niet zomaar een serie. Het is de duurste niet-Engelse productie ooit gemaakt en wordt alom geprezen door de critici. De serie volgt politiecommissaris Gereon Rath (Volker Bruch), die vanuit het vrij rustige Keulen vertrekt naar het bruisende Berlijn.

Babylon Berlin

In Berlijn doet hij onderzoek naar een pornonetwerk, maar hij komt al snel terecht in situaties die nog vele malen grimmiger zijn. Terwijl de opkomende communisten en nazi’s het met elkaar uitvechten op straat, komt Gereon met zijn collega’s al snel in aanraking met drugshandel, politieke spelletjes op het hoogste niveau en zelfs moord.

Gesteund door de beeldschone Charlotte Ritter (Liv Lisa Fries), probeert Gereon het hoofd boven water te houden, wat lang niet altijd even goed lukt. Babylon Berlin illustreert tot in detail het leven in Berlijn gedurende de jaren twintig. De nieuwe vrijheid en vooruitgang, maar ook het gevaar. De misdaad was groot en politieke stromingen die in de opvolgende decennia de wereld zouden veranderen groeiden in een rap tempo.

Babylon Berlin overstijgt het boek

De Duitstalige serie is gebaseerd op een boek van Volker Kutscher, maar ontstijgt volgens velen het boek met speels gemak. Ook Kutscher zelf is hierin niet te trots. “De serie heeft me weggeblazen. Hoe diep ik in de wereld van Babylon Berlin werd gezogen, hoe echt het Berlijn van 1929 wordt op het grote scherm. Dat heb ik nog nooit gezien op de Duitse televisie.”, zo sprak hij vol waardering na het zien van de voorpremière tegen The Observer

Met één van de grootste budgetten ooit (inclusief Amerikaanse producties) en een absolute sterrencast is het dan ook geen enorme verrassing dat Babylon Berlin het zo goed doet in de recensies. Bekende namen zijn onder meer hoofdrolspelers Volker Bruch (Tatort) en Liv Lisa Fries (SOKO Köln), maar ook het team achter de schermen verdient aandacht.

De serie is namelijk geproduceerd door maar liefst drie topproducenten: Stefan Arndt, Uwe Schott en Michael Polle. Zij maakten internationale toppers als Goodbye, Lenin! (Arndt), Brimstone (Schott) en Tatort (Polle).

Laat je niet weerhouden door de afwezigheid van Engels of Nederlands in de serie, want Babylon Berlin past moeiteloos in ons eerdere rijtje van de beste niet-Engelse series ooit gemaakt.

Bekijk Babylon Berlin vanaf 14 oktober wekelijks bij online streamingdienst Videoland. Bekijk hier alvast de trailer! 
Leave a Response