Muziek

Band van de week #7 Balthazar

Joris1818 views
Balthazar Band van de week

Voor de band van deze week, brengen we een bezoekje aan onze Zuiderburen. Daar besloten drie vrienden in 2004 een groepje op te richten. Twaalf jaar later is Balthazar uitgegroeid tot een van de meest veelbelovende bands van de Lage Landen.

Balthazars weg naar succes

Drie van de huidige vijf leden besloten in de lente van 2005 mee te doen aan de Kunstbende, een wedstrijd voor jong talent in Vlaanderen. De toen slechts achttienjarige knapen wonnen deze wedstrijd met hun lied Lost and Found. In december van datzelfde jaar wonnen ze een andere prijs, waardoor ze uitgeroepen werden tot grootste talent van de provincie West-Vlaanderen.
De band bleef de awards aan elkaar rijgen, want een jaar later wonnen ze de publieksprijs van Humo’s befaamde Rock Rally.

Vulkanische doorbraak

Fast forward naar april 2010. Ondertussen zijn een aantal bandleden met succes vervangen door andere muzikanten en blijft Balthazar naarstig verder werken aan hun Grote Doorbraak. Dame Fortuna is hen gunstig gezind, want door de uitbarsting van een onuitspreekbare IJslandse vulkaan hangt er een enorme stofwolk boven Europa. Heel wat bands moeten daardoor afzeggen voor London Calling in de Amsterdamse Paradiso. Balthazar mag daardoor hier optreden, wat een belangrijke stap is geweest voor hun doorbraak in ons land. Diezelfde zomer treden ze ook op tijdens alle grote festivals in de Benelux, wat leidt tot uitverkochte optredens in al deze landen. Andere landen zouden snel volgen.

Dune muren

In maart 2015 werd hun laatste album Thin Walls uitgebracht. Mede dankzij de producer van onder meer Blur en Depeche Mode werd dit een absoluut schot in de roos. Ze toerden doorheen heel Europa en leverden een geniaal optreden af tijdens Best Kept Secret. Ook de Verenigde Staten vielen in zwijm voor Balthazar en ondertussen hebben ze op bijna alle grote festivals wereldwijd op het podium gestaan.  Veelbelovend, als je weet dat ze hun piek nog moeten bereiken!

Top drie nummers Balthazar

  • Bunker

Een prachtig voorbeeld van hun heerlijke sound. Bunker is zo’n nummer dat je nooit meer loslaat en uitgroeit tot een van je all time favorites!

  • Decency

While the moon slips out the door, we keep asking back for more. Zo ook blijven wij maar vragen voor heerlijke nummers zoals deze!

  • Blood Like Wine

Misschien wel hun beste live nummer. Raise your glass to the nighttime and the ways, to choose a mood and have it replaced. We kunnen het zelf niet beter zeggen. Proost!

Helaas pindakaas heeft Balthazar hun komend toerprogramma nog niet uitgebracht, maar dat is ongetwijfeld slechts een kwestie van tijd. Een kaartje voor hun optreden is alvast het ideale kerstgeschenk!

 

Bron afbeelding
Joris
Geboren met een pen in de hand, wereldreiziger, foodie, sporter, filmfanaat en taalliefhebber.

Leave a Response