Vrouwen

Wat te doen wanneer je vriendin vreemdgaat

Dion1099 views
Vreemdgaan kan het eind van een relatie betekenen, onterechte beschuldigingen ook.

Wat je niet wilt dat jezelf geschiedt, doe dat ook een ander niet. Onder andere met die gedachte ben je trouw in een relatie die je serieus neemt. Je wilt zelf kunnen vertrouwen en het vertrouwen kunnen krijgen. Daarom is het erg pijnlijk wanneer je het vermoeden hebt dat jouw vriendin wél vreemdgaat. Als zo’n situatie zich voordoet, wat moet je er dan mee?

Je weet het niet zeker

Het liefst wil je haar ermee confronteren, maar je wilt ook niet het risico lopen dat je het bij het verkeerde eind hebt. Want dan blijkt het zo te zijn dat zij jouw vertrouwen niet krijgt, en dat kan een relatie ook een flinke deuk doen oplopen. Acteer daarom niet teveel op vermoedens. Móet je echt weten, omdat je anders niet door kunt met je leven, dan kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld privé detective Active CSI in te zetten om voor jou de waarheid boven tafel te krijgen. Maar ook dat is niet een grote blijk van vertrouwen in je partner.

Je vermoedens kloppen

Wat als je vermoedens blijken te kloppen? Dan is opkroppen geen goed idee, want daarmee verdwijnt al het plezier in de relatie met je vriendin. Het is geen makkelijk onderwerp om aan te snijden, maar voor jouw eigen welzijn doe je er het beste aan om het bespreekbaar te maken. Dan zal moeten blijken of er spijt van heeft of er laconiek op reageert. In het laatste gevoel doe je jezelf tekort als je het niet uitmaakt, het kan haar dan immers niet zo veel schelen dat ze je kwetst. Heeft ze er wel spijt van, dan is het een eerlijke vraag om te stellen of ze van plan was het voor altijd voor zich te houden. De conclusies die je daaraan verbindt zijn aan jou: vind je het beter dat het een fout was die ze vooral snel wilde vergeten, of dat ze uit schuldbewustheid jou ervan op de hoogte wilde stellen met alle gevolgen van dien.

Einde relatie

Besluit je om een eind aan de relatie te maken omdat jouw vertrouwen geschonden is, dan is dat een pijnlijk besluit. Het geeft je echter wel de mogelijkheid om het een plekje te geven en oprecht met een schone lei te beginnen. Een echte schone lei zal je met haar inmiddels niet hebben. Hoewel het je moeite kan gaan kosten om opnieuw iemand  het vertrouwen te geven, geef je jezelf wel de kans om door te gaan met je leven en zij die jou niet voldoende op waarde geschat heeft achter je te laten.

Tweede kans

Men zegt vaak dat iedereen een tweede kans verdient, waarbij de kanttekening gemaakt mag worden dat mensen natuurlijk niet zomaar veranderen. Is jouw liefde voor jouw vriendin echter zo sterk dat je bereid bent haar te vergeven voor haar fout – mits ze daarvoor berouw toont natuurlijk – dan is er tijd en energie voor nodig om het broze vertrouwen te herstellen. Maar vergevingsgezindheid is wel een vorm van kracht. Vergeven is immers niet makkelijk. Het maakt je een nobel mens, hoewel ook nobele mensen hun zelfrespect niet uit het oog moeten verliezen. Als je daartoe bereid bent, kun je met je vriendin het gesprek aangaan over waarom het zover gekomen is. Wellicht ontdekken jullie iets dat moet veranderen in jullie relatie om de verleiding tot vreemdgaan te voorkomen. Misschien ligt de clou in meer aandacht hebben voor elkaar, beter luisteren, meer praten en onzelfzuchtig zijn.

Leave a Response